«Πέταξε» το αργό μετά τα καλά νέα από το εμβόλιο της Moderna

Κέρδη για το πετρέλαιο τη Δευτέρα, καθώς η Moderna ανακοίνωσε θετικά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά κορονοϊού. Το εμβόλιο κατά της Covid-19 έχει δείξει αποτελεσματικότητα 94,5% στις κλινικές δοκιμές δήλωσε η αμερικανική εταιρεία, σηματοδοτώντας μια ακόμα σημαντική είδηση από τον τομέα των εμβολίων σε μόλις οκτώ ημέρες.

Ο Stephane Bancel, επικεφαλής της εταιρείας, χαρακτήρισε «κομβική» τη στιγμή. «Η θετική ενδιάμεση ανάλυση της φάσης 3 μας έδωσε την πρώτη κλινική αξιολόγηση ότι το εμβόλιό μας μπορεί να αποτρέψει την Covid-19, περιλαμβανομένης και της σοβαρής ασθένειας».

Το μπρεντ έφτασε να κερδίζει 3,5%, στα 44,29 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό με άνοδο κατά 3,7% έφτανε στα $41,65.

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) κι οι σύμμαχοί του ξεκίνησαν χθες συναντήσεις, στις οποίες θα εξετασθούν περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της αγοράς πετρελαίου το 2021 καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση και τις τιμές.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, που αναφέρονται και ως ΟΠΕΚ+, επρόκειτο να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο στο πλαίσιο μίας σταδιακής χαλάρωσης των περικοπών - ρεκόρ στην προσφορά αργού. Με τις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο, να εξασθενούν, ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει να καθυστερήσει την αύξηση αυτή ή να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές.

Ένα σενάριο που αποκτά στήριξη στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ είναι να διατηρηθούν οι περικοπές της προσφοράς, ύψους 7,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, για τρεις έως έξι ακόμη μήνες, δήλωσαν πηγές του ΟΠΕΚ+, αντί να μειωθούν στα 5,7 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο όπως ήταν η αρχική συμφωνία. "Η συζήτηση για αυτό (το σενάριο) είναι πιθανή", δήλωσε πηγή του ΟΠΕΚ, κάνοντας λόγο για "ασθενέστερη ζήτηση και αύξηση της λιβυκής παραγωγής".

Δύο επιτροπές του ΟΠΕΚ θα συνεδριάσουν διαδικτυακά αυτή την εβδομάδα: Η Μεικτή Τεχνική Επιτροπή ξεκίνησε τη σύνοδό της σήμερα στις 12.00 (ώρα Ελλάδος) και η υψηλότερου επιπέδου Μεικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία μπορεί να συστήνει μέτρα πολιτικής στον ΟΠΕΚ+, συνεδριάζει αύριο. Η Αλγερία, η οποία έχει τώρα την προεδρία του ΟΠΕΚ, έχει στηρίξει την παράταση των υφιστάμενων περικοπών και η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα, η Σαουδική Αραβία, έχει δηλώσει ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να "τροποποιηθεί ελαφρά", αν χρειαστεί.