Συναλλαγές: Το ευρώ εκθρόνισε το δολάριο ως νόμισμα πληρωμών
Υποχώρησε 4% η χρήση του δολαρίου

Το ευρώ ήταν το νόμισμα που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στις παγκόσμιες συναλλαγές τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το δολάριο από τον Φεβρουάριο του 2013.

Στοιχεία από την Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications, η οποία διαχειρίζεται διασυνοριακά μηνύματα πληρωμών για πάνω από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε 200 χώρες, έδειξαν ότι μετά το ευρώ και το δολάριο ακολουθούν ως πιο δημοφιλή νομίσματα συναλλαγών η στερλίνα, το γεν και το καναδικό δολάριο. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το κινεζικό γουάν υποχώρησε στην έκτη θέση.

Η αναταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο, η ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και η πολιτική αβεβαιότητα συνέβαλαν στη μείωση του ποσοστού των διεθνών συναλλαγών σε δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί πάνω από 11% από το υψηλό του Μαρτίου, με βάση τον δείκτη του Bloomberg που καταγράφει τις κινήσεις του δολαρίου έναντι ανταγωνιστικών νομισμάτων.

Περίπου το 37,82% των συναλλαγών στο σύστημα Swift έγιναν με ευρώ τον περασμένο μήνα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2013. Πρόκειται για αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το τέλος του περασμένου έτους.

Η χρήση του αμερικανικού νομίσματος υποχώρησε 4,6 ποσοστιαίες μονάδες από τον Δεκέμβριο στο 37,6%. Το ποσοστό του δολαρίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τον Απρίλιο του 2015, στο 45,3%.

Ωστόσο, το δολάριο παραμένει το κορυφαίο νόμισμα για την άντληση χρηματοδότησης, με περίπου τα μισά διασυνοριακά δάνεια και χρεόγραφα να αποτιμούνται σε δολάριο, σύμφωνα με έκθεση της BIS που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις