Απώλειες 5,6% στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου το γ' τρίμηνο

Ωστόσο, καταγράφεται αισθητή βελτίωση κατά 2,13 δισ. ευρώ ή 19,8% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2020, όταν ο κύκλος εργασιών είχε ανέλθει σε 10,73 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το γ' τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 είναι: Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα (40,4%) και Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα (38,5%). Στον αντίποδα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι: 'Αλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα (41,7%) και Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων (27,1%).

Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Σεπτέμβριο εφέτος ανήλθε σε 2,52 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 0,3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019, όταν είχε διαμορφωθεί σε 2,53 δισ. ευρώ. Ενώ, αύξηση 7,5% σημειώθηκε σε σχέση με τον Αύγουστο 2020, οπότε είχε ανέλθει σε 2,34 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Σεπτέμβριο 2020 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019, είναι: Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα (55%) και Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα (42,6%). Από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι: Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων (37,8%) και Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα (32%).

Όπως αναφέρει παράλληλα η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα στοιχεία κύκλου εργασιών του προσωρινού Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων 2018, οι 10 μεγαλύτερες τάξεις οικονομικής δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου είναι:

  • Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων
  • Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων
  • Χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων
  • Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό
  • Αλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα
  • Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα
  • Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε ειδικευμένα καταστήματα
  • Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα
  • Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, και
  • Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα.

Για τις επιχειρήσεις αυτές, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το γ' τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, είναι: Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα (26,1%) και Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα (14,7%). Ενώ, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι: Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα (11,4%) και Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε ειδικευμένα καταστήματα (9,8%).

Τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο πέρυσι, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, είναι: Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα (24,6%) και Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα (13,3%). Από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι: Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα (29,2%) και Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων (17,3%).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις