ΙΟΒΕ: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας Απρίλιος 2013

 Το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται τον Απρίλιο, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ , με το σχετικό δείκτη να χάνει 1,5 και 1,8 μονάδες αντίστοιχα, υποχωρώντας στις 88,6 και 89,7 μονάδες. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υπολείπεται και στις δύο ζώνες σημαντικά του μακροχρόνιου μέσου όρου του.

Στην Ευρωζώνη, η επιδείνωση του κλίματος εκπορεύεται από την έντονη εξασθένηση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς, κυρίως στις Υπηρεσίες (-4,1 μονάδες) και στη Βιομηχανία (-1,5 μονάδες). Ελαφρώς μικρότερη ήταν η υποχώρηση του σχετικού δείκτη σΣτις Κατασκευές (-1,3) και στο Λιανικό Εμπόριο (-1). Στον αντίποδα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε (+1,2 μονάδες). Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Απρίλιο σε τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, στην Γερμανία (-2,3), στην Γαλλία (-2) και στην Ιταλία (-1,9). Στην Ισπανία (+0,9) καταγράφεται μικρή βελτίωση, ενώ το κλίμα παρέμεινε σχετικά σταθερό στην Ολλανδία (-+0,2).

Στην ΕΕ, η εντονότερη πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος σε σχέση με την Ευρωζώνη εκπορεύεται σε επίπεδο τομέων από τη μεγάλη κάμψη των προσδοκιών στη Βιομηχανία (-5,4) και στις Κατασκευές (-3,5). Μεταξύ των χωρών της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε στις δύο μεγαλύτερες εξ’ αυτών, ήτοι στο Ην. Βασίλειο (-2) και στην Πολωνία (-1,7).

Αναλυτικότερα:

  -  Στη Βιομηχανία, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνονται στις -12,9 και -13,8 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής υποχωρούν οριακά και στις δύο ζώνες.  Όμως οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης, καθώς και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα χάνουν πάνω από 3 μονάδες σε αμφότερες ΕΕ και Ευρωζώνη.
  -  Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών κινούνται στις -10,6 και τις -11,1 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχωρούν 5-6 μονάδες και στις δύο ζώνες, ενώ στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση σημειώνεται πτώση 9 και 7 μονάδων σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Τέλος, στις αρνητικές προβλέψεις των επιχειρήσεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης καταγράφεται μικρή εξασθένιση και στις δύο ζώνες.
 -   Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -13,5 στην ΕΕ και στις -18,1 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα μεταβάλλονται θετικά στην ΕΕ και οριακά αρνητικά στην Ευρωζώνη, ενώ στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα σημειώνεται μικρή διόγκωση και στις δύο ζώνες. Τέλος, σημαντική πτώση 4 μονάδων καταγράφει ο δείκτης των προβλέψεων για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες στην ΕΕ, με την αντίστοιχη μείωση στην Ευρωζώνη να είναι οριακή.
 -   Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινείται στις -33,7 μονάδες στην ΕΕ και στις -31,8 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών υποχωρούν οριακά στην Ευρωζώνη και κατά 4 μονάδες στην ΕΕ, ενώ πτώση 4 και 2 μονάδων καταγράφεται και στις προβλέψεις για την απασχόληση σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα.
 -   Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -20,4 στην ΕΕ και στις -22,3 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι αρνητικές προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους αμβλύνονται οριακά και στις δύο ζώνες, εξέλιξη παρόμοια με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η πρόθεση για αποταμίευση παραμένει στα ίδια σχεδόν επίπεδα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, ενώ τέλος, ο δείκτης προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας αμβλύνεται κατά 4 μονάδες και στις δύο ζώνες.
  -  Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη οικονομικού κλίματος) κερδίζει έδαφος σε αμφότερες ΕΕ (+11,1 από +6,3 μονάδες) και Ευρωζώνη (+1,5 από -3,5 μονάδες). Από τα επιμέρους στοιχεία, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται κατά 4 και 6 μονάδες αντίστοιχα ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης σημειώνεται ανάκαμψη των 7-8 μονάδων και στις δύο ζώνες. Ανοδικά κινούνται και οι προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο, κυρίως στην ΕΕ.

Για την πλήρη έκθεση πατήστε εδώ 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις