Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τις επόμενες κινήσεις της Fed

Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τις επόμενες κινήσεις της Fed; Θα προχωρήσει σε σταδιακό περιορισμό της μηνιαίας στήριξης τα επόμενα τρίμηνα του έτους, όπως έχει διαφανεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας;

Σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg δείχνει ότι η πλειοψηφία των αναλυτών που συμμετείχαν υποστηρίζουν μια πιθανή μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τη Fed το τέταρτο τρίμηνο στα 50 δισ. δολάρια από τα 85 δισ. δολάρια. Μάλιστα οι πρώην οικονομολόγοι της Fed, Michael Feroli και Joseph LaVorgna, εκτιμούν ότι στη σημερινή συνεδρίαση η Fed θα ακολουθήσει μια στρατηγική τριών βημάτων για τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων.

Οι αξιωματούχοι της Fed θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επιβραδύνουν τους ρυθμούς αγοράς ομολόγων σε τέτοιο βαθμό ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας χωρίς να προκαλέσει μια απότομη άνοδο στα επιτόκια, αναφέρουν οι οικονομολόγοι.

«Υπάρχει η ανησυχία ότι η πρώτη μείωση θα παρερμηνευτεί ως η απαρχή ενός κύκλου σύσφιξης της πολιτικής» προκαλώντας άνοδο των επιτοκίων, δήλωσε ο Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος στη JPMorgan Chase & Co. στη Νέα Υόρκη. Μια αρχική μείωση του προγράμματος στα $50 δισ. με $60 δισ. το μήνα θα ακολουθηθεί από μια δεύτερη μείωση στα $30 δισ. και έπειτα από τον τερματισμό στις αγορές ομολόγων.

Η απόσυρση των μέτρων στήριξης μετά την εισαγωγή ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων ανοιχτού ορίζοντα αποτελεί «πρωτοφανής περιοχή» για την κεντρική τράπεζα, αναφέρει ο LaVorgna, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη. Η μείωση των αγορών ομολόγων κατά περίπου το ένα τρίτο θα επιτρέψει στη Fed να «μετρήσει» την αντίδραση της οικονομίας και των επενδυτών. Αν η οικονομία ενισχυθεί, η Fed θα μπορούσε να συνεχίσει τη μείωση των αγορών, σημειώνει ο αναλυτής. Αν τα επιτόκια αυξηθούν και απειλήσουν την ανάπτυξη, οι αξιωματούχοι θα ανανεώσουν τη στήριξη.

Η ανακοίνωση της Fed αναμένεται μετά το τέλος της συνεδρίασης στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Κανένας από τους 47 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg δεν αναμένει απόφαση αλλαγής στο ρυθμό αγορών ομολόγων αυτή την εβδομάδα.

DailyFX Team, Research

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις