Ευνοϊκά τραπεζικά δάνεια από 10.000 έως 30.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης

Ευνοϊκά τραπεζικά δάνεια από 10.000 έως 30.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης ή/και χρηματοδότηση επενδύσεων θα δοθούν σε περισσότερα από 160 επαγγέλματα στα ελληνικά νησιά.

Ποια επαγγέλματα χρηματοδοτούνται


Οι νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω ΕΤΕΑΝ και τραπεζών αφορούν επιχειρήσεις και νέους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους, όπως παραγωγή τροφίμων και ποτών, λιανικό εμπόριο, παραγωγή και εμπορεία παραδοσιακών χειροτεχνημάτων, ενοικίαση οχημάτων, θαλάσσια σπορ, τουριστικές πρακτορεύσεις, ξενοδοχεία, ταβέρνες, ουζερί, μπυραρίες, καφέ-μπαρ, μουσεία, διοργάνωση εκδηλώσεων, και πολλές άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.


Σε ποιες περιπτώσεις θα δοθούν άτοκα δάνεια

Τα ευνοϊκά τραπεζικά δάνεια θα χορηγηθούν με τετραετή περίοδο αποπληρωμής και σταθερό επιτόκιο 2,8%. Άτοκα δάνεια θα δοθούν στις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων καθώς και για επενδύσεις που θα γίνουν στα νησιά αυτά από επιχειρήσεις με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα. Τριάντα τέσσερα είναι τα νησιά αυτά στην ελληνική επικράτεια.

Επομένως, για δάνεια κεφαλαίου κίνησης η έδρα της επιχείρησης πρέπει να βρίσκεται υποχρεωτικά σε νησί ενώ για τα επενδυτικά δάνεια οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα αλλά η επένδυση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε νησί.

Τα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 70% των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 30 % τουλάχιστον θα το εισφέρει η επιχείρηση πριν την εκταμίευση. Η δράση απευθύνεται σε νέες, υπό ίδρυση και υφιστάμενες επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών.
xrimatodotisi-trapezes_450x600Ποιες δαπάνες θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι:

  -  Δημιουργία- διαμόρφωση – ανακαίνιση – αναπαλαίωση σε κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο
  -  Μηχανήματα και Εξοπλισμός,
  -  Δικαιώματα Τεχνογνωσίας,
  -   Λογισμικό,
  -   Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας,
  -  Προβολή – Προώθηση,
  -  Λειτουργικές δαπάνες (π.χ. ενοίκια – μη συμπεριλαμβανομένων ενοικίων χρηματοδοτικής μίσθωσης-, έξοδα μισθοδοσίας, αμοιβές τρίτων, κόστος πρώτων υλών και αγοράς εμπορευμάτων).

Έμφαση θα δοθεί σε επενδύσεις που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, ανανέωση εξοπλισμού, διαμόρφωση-αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προώθηση τοπικών προϊόντων (π.χ. «Ελληνικό πρωινό»), δικτύωση για προμήθειες και προβολή, διαμόρφωση χώρων υποδοχής τουριστών για παρακολούθηση παραγωγικής διαδικασίας (ενδυνάμωση εμπειρίας τουρίστα), δημιουργία πρατηρίου πώλησης τοπικών προϊόντων, περιβαλλοντική αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων, ηλεκτρικών συσκευών κλπ.

Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι και οι δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από την 21η Φεβρουαρίου 2013 και έπειτα.


Ποιες τράπεζες δίνουν τα ευνοϊκά δάνεια στα νησιά

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στα υποκαταστήματα των τραπεζών για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων. Οι τράπεζες που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα ευνοϊκών δανείων στα ελληνικά νησιά είναι οι εξής:

    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ,
    NEA PROTON BANK,
    ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΑΤΕ
    ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
    ATTICA BANK
    PROBANK A.E.
    ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
    ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

Οι αιτήσεις για ευνοϊκά δάνεια στα ελληνικά νησιά θα γίνονται δεκτές μέχρι 31/12/2013, εκτός αν καλυφθεί ο προϋπολογισμός της δράσης νωρίτερα, δηλαδή αν εκταμιευθούν δάνεια συνολικού ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.


Ποιος είναι ο ρόλος των τραπεζών και του ΕΤΕΑΝ

Οι τράπεζες αναλαμβάνουν την υποδοχή των αιτημάτων, τον έλεγχο της επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων και του επιχειρηματικού σχεδίου και θα απευθύνουν προς την ΕΤΕΑΝ «σύσταση συνεργασίας με την επιχείρηση», αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα και τη δυνατότητα της επιχείρησης να αποπληρώσει το δάνειο. Οι προτάσεις θα εγκρίνονται ή θα απορρίπτονται από την ΕΤΕΑΝ. Για όσες προτάσεις εγκρίνονται, οι τράπεζες θα αναλαμβάνουν στη συνέχεια τη διαδικασία υπογραφής της δανειακής σύμβασης, ελέγχου των δικαιολογητικών και των τυπικών προϋποθέσεων (φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, διαθεσιμότητα κεφαλαίων εκ μέρους της επιχειρήσεως που καλύπτουν το 30% τουλάχιστον του επιχειρηματικού σχεδίου, παραλαβή και έλεγχος των παραστατικών των δαπανών κ.λ.π.) καθώς και την εκταμίευση του δανείου, την είσπραξη των δόσεων και την παρακολούθηση της αποπληρωμής. Τόσο η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων όσο και η εκταμίευση των δανείων θα γίνονται το αργότερο 30 ημέρες μετά την έγκριση του ΕΤΕΑΝ.

Τα δάνεια θα εκταμιεύονται χωρίς διαχειριστικά έξοδα για τους δανειολήπτες και χωρίς προσημείωση ακινήτου ή άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις αλλά με προσωπική εγγύηση τρίτου προσώπου στο 100% του δανείου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις