Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Δικαιούχοι μόνον 2 στους 10 αγρότες!
Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Δικαιούχοι μόνον 2 στους 10 αγρότες!

Μπορεί η Κυβέρνηση να διατυμπανίζει την έμπρακτη στήριξή τους στον αγροτικό πληθυσμό που δοκιμάζεται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ωστόσο δεκάδες παραγωγών αναφέρουν πως η εφάπαξ επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1.000 ευρώ αφορά στην πράξη μόνον μια μικρή μειοψηφία αγροτών, ενώ η μεγάλη μερίδα του αγροτικού πληθυσμού μένει εκτός της συγκεκριμένης κυβερνητικής στήριξης.

Το agrocapital.gr διασταύρωσε τις καταγγελίες αφού απευθύνθηκε σε λογιστή που σχετίζεται με τα αγροτικά εισοδήματα, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι από τον νέο κύκλο της επιστρεπτέας μπορεί να επωφεληθεί μόλις το 20% των αγροτών, δηλαδή 8 στους δέκα αγρότες αποκλείονται γιατί δεν πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Μάλιστα, όπως εξήγησε για να μπουν οι αγρότες στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας πρέπει ουσιαστικά (αν και όχι τυπικά) να είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και να κόβουν κάθε μήνα τιμολόγια και όχι να εμφανίζουν 2-3 παραστατικά τον χρόνο. Για παράδειγμα μας είπε ότι αυτοί που μαζεύουν ελιές 2 μήνες τον χρόνο αν και λογίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κι ως εκ τούτου δεν θα πάρουν τίποτα γιατί δεν μπορούν να αποδείξουν τη μείωση του τζίρου τους.

Ειδικότερα την ενίσχυση για την οποία έπρεπε να έχει υποβληθεί αίτηση μέχρι την περασμένη Δευτέρα 30/11 δικαιούνται:

Α) Όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι παρουσίασαν έσοδα της τάξεως των 300 ευρώ τουλάχιστον τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2019 και παράλληλα τα έσοδά τους εμφανίζονται μειωμένα τουλάχιστον κατά 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Β) Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από τον Ιανό αρκεί μόνο ο τζίρος των 300 ευρώ το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του περασμένου έτους, χωρίς να απαιτείται μείωση του τζίρου τους το αντίστοιχο δίμηνο του 2020.

Σημειώνεται ότι από τα 1.000 ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής, μόνον τα 500 ευρώ θα επιστραφούν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις