Δημιουργία  επενδυτικού Ταμείου  δανεισμός με όρους αγοράς
Η δημιουργία του επενδυτικού Ταμείου για την Ανάπτυξη περιλαμβάνεται πλέον στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, καθώς κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της τρόικας.
 
Οπως αναφέρεται, το Ταμείο θα δίνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, θα χορηγεί μετοχικό κεφάλαιο σε ΜμΕ που έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Θα χρηματοδοτεί τέλος έργα υποδομών. Σημειώνεται ότι όπου παρέχονται δάνεια, αυτό θα γίνεται με συγχρηματοδότηση από τράπεζες.
 
Ο δανεισμός και η χρηματοδότηση θα γίνεται με όρους αγοράς, δεν θα δέχεται καταθέσεις και δεν θα δέχεται κεφάλαια ή άλλη χρηματοδότηση από τις εγχώριες τράπεζες που ελέγχονται από το Δημόσιο ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι εγγυήσεις δεν θα υπερβαίνουν το όριο της συμμετοχής της Ελληνικής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου, η οποία ορίζεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Οι άλλοι μέτοχοι, πλην της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στα μέλη της διοίκησης του Ταμείου.
 
Επίσης, αναφέρεται ότι το Ταμείο για την Ανάπτυξη θα έχει διεθνή παρουσία, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός ανεξαρτησίας.
 
Πρόκειται για έμμεση αναφορά στο γεγονός ότι το Ταμείο θα έχει έδρα στο Λουξεμβούργο. Αυτή ήταν μια από τις προϋποθέσεις που έθεσαν μεταξύ άλλων και οι Γερμανοί, οι οποίοι στήριξαν εξαρχής το σχέδιο (θα συμμετάσχουν άλλωστε στο κεφάλαιό του).
 
Τέλος, σημειώνεται ότι θα αποφευχθούν οι επικαλύψεις του Ταμείου με το ΕΤΕΑΝ και εάν πρόκειται το Ταμείο να αναλάβει δράσεις που σήμερα χρηματοδοτούνται από το ΕΤΕΑΝ, αυτό θα πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων μετόχων του, πλην της Ελληνικής Δημοκρατίας.
 
 
 
 πηγη:kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις