ΙΟΒΕ: Πτώση σε καταναλωτική εμπιστοσύνη, οικονομικό κλίμα, επιχειρηματικές προσδοκίες
ΙΟΒΕ: Πτώση σε καταναλωτική εμπιστοσύνη, οικονομικό κλίμα, επιχειρηματικές προσδοκίες

Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε το Νοέμβριο, στις 89,2 (από 95,4 μονάδες) τον Οκτώβριο, επίπεδο πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο περυσινό (102,9 μον.), αποτυπώνοντας κυρίως την ανησυχία σχετικά με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε το Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις 91,0 μονάδες, έναντι 92,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. To δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης φαίνεται να επηρεάζει ήπια προς το παρόν τις προσδοκίες, διαπιστώνει το ΙΟΒΕ.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει εξασθένιση το Νοέμβριο και διαμορφώνεται στις –48,3 (από –45,5) μονάδες, κινούμενος πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα (-6,8 μονάδες). Τα νέα περιοριστικά μέτρα και το δεύτερο lockdown ενίσχυσαν  την αβεβαιότητα και την ανησυχία των νοικοκυριών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνει το ΙΟΒΕ στην έκθεση, η ελληνική οικονομία εμφάνισε ισχυρή ύφεση και το γ’ τρίμηνο, στο 11,7%, από 14,2% στο β’ τρίμηνο (y-o-y). Η ύφεση ήταν σημαντικά υψηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ (- 4,3%). Στο εννεάμηνο του 2020 καταγράφηκε ύφεση 8,5%, έναντι 7% στην ΕΕ.

Στο τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε ισχυρή πτώση εξαγωγών (-45%), λόγω μείωσης εξαγωγών υπηρεσιών (-80,0%), ενώ οι εξαγωγές αγαθών εμφάνισαν μικρή αύξηση (+3,5%).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις