Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Πέφτει το όριο του 30% - Τα σενάρια που εξετάζονται
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Πέφτει το όριο του 30% - Τα σενάρια που εξετάζονται

Τελειώνει ο χρόνος για τους φορολογούμενους που δεν έχουν  καλύψει το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου το 2021.

Η προθεσμία για τη συγκέντρωση των e-αποδείξεων που απαιτεί η Εφορία λήγει την ερχόμενη Πέμπτη με την εκπνοή του έτους ενώ στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών και αποτιμούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην κατανάλωση και στα εισοδήματα.

Οι αποφάσεις για το εάν θα υπάρξουν διορθώσεις στο μέτρο των αποδείξεων αναμένεται να «κλειδώσουν» μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία για την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών της κατανάλωσης και για την περίοδο των γιορτών που η αγορά κινείται στους ρυθμούς του click away και του lockdown. 

Ωστόσο το μέτρο επανεξετάζεται καθώς η κρίση της πανδημίας και τα δύο lockdown ναι μεν έχουν αυξήσει σημαντικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά πολλά νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις αγορές τους και οι συναλλαγές με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν κυρίως την αγορά τροφίμων και βασικών αγαθών, καθώς και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και λιγότερο την αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Είναι δηλαδή γεγονός ότι η βαθιά κρίση με τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τις χιλιάδες αναστολές και την παρατεταμένη ανεργία, αλλά και η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα του κορονοϊού έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά των πολιτών που περιορίζουν τα περιττά έξοδα καταφεύγοντας στην αποταμίευση για να προστατευτούν στο μέλλον.

Ως εκ τούτου τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το θέμα των αποδείξεων προβλέπουν:

 1. Να μειωθεί οριζόντια το ποσοστό από 30% σε 20% για όλους με διατήρηση του πέναλτι 22% στην διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και αυτών που υπολείπονται

2. Να διατηρηθεί το ποσοστό 30%, αλλά να μη  επιβληθεί το πρόστιμο.

3. Να εξαιρεθούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων ή να διευρυνθούν οι υπάρχουσες απαλλαγές  

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις