Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ, Κίνας – Στα σκαριά αντίποινα από το Πεκίνο
Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ, Κίνας – Στα σκαριά αντίποινα από το Πεκίνο

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα «λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων», σύμφωνα με την κρατικά ελεγχόμενη εφημερίδα Global Times.

Υπενθυμίζεται ότι το NYSE ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα διαγράψει την China Telecom, την China Mobile και την China Unicom από τις συναλλαγές του. Η απόφαση αυτή έρχεται συνεπεία της εντολής που υπέγραψε ο Ντ. Τραμπ  τον Νοέμβριο και η οποία απαγορεύει στους Αμερικανούς να επενδύουν σε εταιρείες που φέρονται να συνδέονται με τον κινεζικό στρατό.

Η διαγραφή των τριών κινεζικών εταιρειών θα τεθεί σε ισχύ έως τις 11 Ιανουαρίου, λίγες μόνο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με το NYSE, η διαπραγμάτευση και για τις τρεις εταιρείες θα ανασταλεί πιθανότατα στις 7 Ιανουαρίου ή το αργότερο στις 11 Ιανουαρίου.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ καταχρώνται την εθνική ασφάλεια και χρησιμοποιούν την κρατική εξουσία για να καταστρέψουν τις κινεζικές επιχειρήσεις, προσθέτοντας και ότι η απόφαση αυτή «εν συνάδει με τους κανόνες της αγοράς και τη λογική, η οποία βλάπτει όχι μόνο τα νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών επιχειρήσεων, αλλά επίσης τα συμφέροντα των επενδυτών σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Γεγονός παραμένει ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας του ο Ντ. Τραμπ ακολούθησε μια επιθετική οικονομική ατζέντα εναντίον της Κίνας. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ενώ έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι θα θεωρήσει την κυβέρνηση της Κίνας υπεύθυνη για παραβιάσεις στο εμπόριο, την τεχνολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα μέτωπα.

Πηγή: imerisia

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις