Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Παράθυρο για παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων
Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Παράθυρο για παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων

Με την προθεσμία που έχει δοθεί στις επιχειρήσεις για να υποβάλλουν αιτήσεις να λήγει στις 15 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναγνώρισε ότι υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες που δεν μπορούν για την ώρα να έχουν τα στοιχεία του τζίρου τους και για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένουν τα στοιχεία που θα καταθέσουν οι λογιστές μέσα στις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ και τον Γιώργο Αυτιά, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ερωτηθείς για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 είπε τα εξής: Μέχρι στιγμής έχουν γίνει  106.700 αιτήσεις και οι δυνητικοί δικαιούχοι αναμένεται να φτάσει μέχρι τις 15/1 που λήγουν οι προθεσμίες έως και τις 400.000 επιχειρήσεις. Το 50%  του ποσού είναι μη επιστρεπτέο και το ελάχιστο όριο συμμετοχής είναι τα 1.000 ευρώ. Το κόστος φτάνει το 1,5 δις κόστος, ενώ στα 7 δις το συνολικό κόστος και των 5 κύκλων. Από 20 Ιανουαρίου και σίγουρα μέσα στον μήνα θα  γίνουν οι πληρωμές. Τόνισε ωστόσο ότι βασική προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να κρατήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Όπως είπε ο υπουργός, τον Μάρτιο αναμένεται η 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σε όλους τους κύκλους η αποπληρωμή προβλέπεται από το 2022. Εάν μια επιχείρηση δεν έχει επιστρέψει σε κανονικότητα δεν ξεκινάει να πληρώνει ούτως ή άλλως.

Ερωτηθείς για τους τρεις πρώτους κύκλους υπάρχει η σκέψη να γίνει μη επιστρεπτέο το 50%, υπουργός απάντησε:  Στο μυαλό μου είναι να πάρουμε τα βέλτιστα μέτρα και το σύνολο των μέτρων είναι να βοηθούν οικονομία και κοινωνία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις