Κουρεμένα ενοίκια: Πότε πληρώνονται οι ιδιοκτήτες για Νοέμβριο και Δεκέμβριο
Κουρεμένα ενοίκια: Πότε πληρώνονται οι ιδιοκτήτες για Νοέμβριο και Δεκέμβριο

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του το πρωί του Σαββάτου, στο ΣΚΑΪ, κι ερωτηθείς πότε θα καταβληθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα ποσά για τα κουρεμένα ενοίκια, δήλωσε ότι για τα μισθώματα Νοεμβρίου, τη Δευτέρα αναμένεται να βγει η σχετική υπουργική απόφαση και τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Πρόσθεσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και για τον Δεκέμβριο, μετά από συζήτηση με ΑΑΔΕ, η οποία ωστόσο -όπως είπε- είναι εξόχως επιβαρυμένη καθώς λειτουργούν τρεις πλατφόρμες, για τα ενοίκια, την επιστρεπτέα και το επίδομα θέρμανσης.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν είχε επιτυχία ο συμψηφισμός ενοικίων – οφειλών που εφαρμόστηκε το προηγούμενο διάστημα. «Έγιναν πολλά λάθη γι΄ αυτό αλλάξαμε το σύστημα τον Νοέμβριο και ακόμα καλύτερα τον Ιανουάριο».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι επί της ουσίας οι ιδιοκτήτες δεν χάνουν τίποτα γιατί τα ποσά που θα λάβουν είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

«Σεβόμαστε τους ιδιοκτήτες και ήταν οι πρώτοι που ωφελήθηκαν με τη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όταν κλείσει η υγειονομική κρίση» τόνισε ο υπουργός.

Θα υπάρχει διάταξη νόμου τις επόμενες δύο εβδομάδες στη Βουλή για το αφορολόγητο των ιδιοκτητών ακινήτων. Τον Φεβρουάριο ισχύει το 60 για τους επιχειρηματίες και 20 για κράτος και 20 για ιδιοκτήτες, θα δούμε πως θα πάει η οικονομία για τις αποφάσεις στη συνέχεια.
Ενοίκια Ιανουαρίου

Για τον Ιανουάριο οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή αλλά και των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του  τουρισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού δεν θα καταβάλουν καθόλου ενοίκιο ενώ οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας θα πληρώσουν ενοίκιο μειωμένο κατά 40%  για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από το τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. «Κουρεμένο» κατά 40% είναι το ενοίκιο του Γενάρη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Αποζημίωση ιδιοκτητών

Οι ιδιοκτήτες  (φυσικά πρόσωπα) που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο για τον Ιανουάριο θα αποζημιωθούν για το 80% της ζημιάς με πίστωση των χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό ενώ τα νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν για το 60% των «χαμένων» ενοικίων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις