Βιομηχανική παραγωγή: Ανάμεσα στις χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ΕΕ η Ελλάδα
Βιομηχανική παραγωγή: Ανάμεσα στις χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ΕΕ η Ελλάδα

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Νοέμβριο του 2020 ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 2,5% στην Ευρωζώνη και κατά 2,3% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2020. Τον Οκτώβριο του 2020, η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 2,3% στην Ευρωζώνη και κατά 2,0% στην ΕΕ.

Οι επιδόσεις, ωστόσο, του κλάδου ήταν μειωμένες τον Νοέμβριο του 2020 συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2019- κατά 0,6% στην Ευρωζώνη και κατά 0,4% στην ΕΕ.

Επιπλέον, στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε η παραγωγή κεφαλαιουχικών και  ενδιάμεσων αγαθών. Συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2020,η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκε κατά 7,0% τον Νοέμβριο του 2020 και η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών κατά 1,5%,.

Αντίθετα μείωση σημείωσε η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2%, η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτών αγαθών, η οποία κατέγραψε μείωση  1,7% και η παραγωγή ενέργεια, η οποία μειώθηκε κατά 3,9%.

Όσον αφορά την πορεία του κλάδου στις χώρες της ΕΕ, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκε κατά 6,1% και τα ενδιάμεσα αγαθά κατά 1,4%, ενώ η παραγωγή ανθεκτικών καταναλωτικών αγαθών και μη διαρκή καταναλωτικών αγαθών μειώθηκε κατά 1,1% και η ενέργεια κατά 2,9%.

Μεταξύ των κρατών μελών, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι υψηλότερες αυξήσεις στην βιομηχανική παραγωγή καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+ 52,8%), στην Ελλάδα (+ 6,3%) και την Δανία (+ 5,3%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις, από την άλλη, παρατηρήθηκαν στην Πορτογαλία (-5,1%), στο Βέλγιο (-3,5%) και Κροατία (-2,6%).

Αναφορικά με τις ετήσιες μεταβολές στον κλάδο στις  χώρες της Ευρωζώνης, τον Νοέμβριο του 2020 συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2019, καταγράφηκε μείωση στην παραγωγή ενέργειας κατά 5%. Μείωση σημείωσαν επίσης τα μη καταναλωτικά καταναλωτικά αγαθά που υποχώρησαν κατά 2,5% και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά που συρρικνώθηκαν κατά 0,4%.  Από την άλλη, ενισχύθηκε η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών, η οποία αυξήθηκε κατά 1,1% και η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθά, η οποία αυξήθηκε κατά 0,1%.

Επίσης, στις  χώρες της ΕΕ, τον Νοέμβριο του 2020 συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2019, συρρικνώθηκε η παραγωγή ενέργεια, η οποία  μειώθηκε κατά 5,3%, και η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, η οποία μειώθηκε κατά 2,6%. Από την άλλη, ενισχύθηκε η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών, η οποία αυξήθηκε κατά 1,7%. Τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκαν επίσης καταγράφοντας αύξηση κατά 1,4% και τα κεφαλαιουχικά αγαθά σημειώνοντας αύξηση κατά 0,4%.

Μεταξύ των κρατών μελών, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι μεγαλύτερες μειώσεις στην βιομηχανική παραγωγή καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (-5,0%), τη Γαλλία (-4,9%) και την Ιταλία (-4,2%).

Αντίθετα, οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (+ 40,8%), την Ελλάδα (+ 8,8%) και την Πολωνία (+ 2,9%).

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις