Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Πότε λήγει η προθεσμία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία

Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την Επιτρεπτέα Προκαταβολή 5. Θα δοθεί παράταση;

Την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, λήγει η προθεσμία της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από τις επιχειρήσεις για τον 5ο κυκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, έχουν μέχρι στιγμής υποβληθεί περισσότερες από 196.700 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανό, το υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει να δώσει παράταση, καθώς οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται ότι το χρονικό περιθώριο που δίνεται είναι πολύ πιεστικό και αρκετές κινδυνεύουν να μην προλάβουν χρονικά να υποβάλουν τη σχετική αίτηση και να μείνουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται με την πρόβλεψη που υπάρχει στην υπουργική απόφαση που αναφέρει ότι τα οικονομικά στοιχεία εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους. Λογιστικά γραφεία τονίζουν ότι η προθεσμία πρέπει να παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου ή έστω 29 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι η 31η Ιανουαρίου είναι Κυριακή.

Και τούτο διότι ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που γίνονται οι ετήσιες απογραφές, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εάν δεν τιμολογηθεί ένα έσοδο, δεν γίνεται να μεταφερθεί στον επόμενο μήνα, δεδομένου ότι υπάρχει η αυτοτέλεια των χρήσεων για κάθε έτος. Ταυτόχρονα διατυπώνεται αίτημα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης λαθών, έστω την ίδια ημέρα της αίτησης. 

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» (www.aade.gr/mybusinesssupport) έως την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021. Επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι αυτές που:

  • Δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ή
  • Δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και
  • Δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.
  • Δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, κρατικών ενισχύσεων για την τριετία 2018-2020.

Τα υποβαλλόμενα στοιχεία δεν δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους. Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

Κατά τον έλεγχο των στοιχείων, ελέγχεται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού - ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet, η συντακτική εγκυρότητά του, καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.

Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις