Το Δημόσιο ρίχνει 2 δισ. στην οικονομία σε 10 ημέρες
Το Δημόσιο ρίχνει 2 δισ. στην οικονομία σε 10 ημέρες

Με την πίστωση από το κράτος στους λογαριασμούς των δικαιούχων του πετρελαίου θέρμανσης, της επιστρεπτέας προκαταβολής, των ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρηματικών δανείων με ποσά που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ κλείνει ο Ιανουάριος. 

Συγκεκριμένα, εντός της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών θα πιστώσει σταδιακά 1,5 δισ. ευρώ στους δικαιούχους του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, 100 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ θα συνεχισθούν οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες ακινήτων της αποζημίωσης (50% επί των απωλειών) για τη μείωση των ενοικίων του Νοεμβρίου. Οι πληρωμές για τον τρέχοντα μήνα ολοκληρώνονται με το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών:

1. Πετρέλαιο θέρμανσης. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η δεύτερη απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης και εν συνεχεία θα ξεκινήσουν οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων των ποσών που τους αναλογούν. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στην τηλεόραση του OPEN, το ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα υπερβεί τα 100 εκατ. από 85-90 εκατ. ευρώ που αρχικά είχε υπολογιστεί. Το 50% περίπου του επιδόματος θέρμανσης θα χορηγηθεί από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μέχρι τα τέλη του μηνός. Σημειώνεται ότι το εύρος του φετινού επιδόματος είναι από 80 έως 650 ευρώ και επιδοτούνται εκτός από την αγορά πετρελαίου και η αγορά φυσικού αερίου, υγραερίου και καυσόξυλων σε οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους.

2. Επιστρεπτέα προκαταβολή. Συνολικά υποβλήθηκαν 732.000 αιτήσεις, αριθμός ο οποίος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κύκλο, ενώ ήταν σημαντικά υψηλότερος των 400.000 που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει κλείσει και ήδη έχουν ξεκινήσει οι απαιτούμενοι έλεγχοι ώστε από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να αρχίσουν οι πληρωμές σε όσους κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εξαιρετικά πιθανό το ανώτατο ποσό να μειωθεί στις 100.000 ευρώ, εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής.  

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέος κύκλος πληρωμών, ενώ έχουν εντοπισθεί και 60.000 περιπτώσεις όπου δεν έχει καταβληθεί το ποσό της αποζημίωσης Νοεμβρίου, καθώς δεν έχει δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός (IBAN). Χθες μάλιστα ξεκίνησε και η αποστολή μηνυμάτων στους δικαιούχους για να συμπληρώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό.

4. «Γέφυρα 2». Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε στην τηλεόραση του ΟPEN τη βούληση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός αντίστοιχου προγράμματος για την επιδότηση επιχειρηματικών εξυπηρετούμενων και μη δανείων μέχρι και εννέα μήνες, για το οποίο είπε ότι θα διατεθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ. Σημείωσε ότι στην παρούσα φάση το θέμα συζητείται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης.

Ο υπουργός ερωτηθείς σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις που είναι σε αναστολή, είπε πως «τον Μάρτιο – Απρίλιο θα εξετάσουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και το αν θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, ανάλογη με την παράταση που αποφασίσθηκε τον Σεπτέμβριο για τον Απρίλιο». Προαναγγέλλοντας έτσι αποφάσεις συνολικά για τα μέτρα στήριξης περί τον Απρίλιο. Στις αρχές Απριλίου αναμένονται και οι αποφάσεις για τους τρεις πρώτος κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής όπου είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο τμήμα των ποσών που έχουν ληφθεί από τους δικαιούχους να μην επιστραφεί.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις