ΕΒΕΘ: Το 84% των επιχειρήσεων επηρεάστηκαν από την πανδημική κρίση
ΕΒΕΘ: Το 84% των επιχειρήσεων επηρεάστηκαν από την πανδημική κρίση

Από το 2022 και μετά αναμένει την επιστροφή στην κανονικότητα η πλειονότητα των επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη, που σε ποσοστό 84% δηλώνουν πως έχουν επηρεαστεί από την πανδημική κρίση, σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis, για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Πάνω από οκτώ στους δέκα (81%) υποστηρίζουν πως κατέγραψαν πτώση τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη μέση πτώση του κύκλου εργασιών να ανέρχεται στο 44%, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 255 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ, στις 8-13 Ιανουαρίου, με τη συμπλήρωση online ερωτηματολογίων. Παράλληλα, σχεδόν επτά στους δέκα (69%) χαρακτηρίζουν «ανεπαρκή» και «αναποτελεσματικά» τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, που έχει λάβει η Πολιτεία.

Ως προς το πότε θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, μόλις το 10% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Το 20% θεωρεί ότι η κανονικότητα θα είναι γεγονός στο τέλος του χρόνου, το 56% ότι θα υπάρξει μετά το 2022 και το 2% ...«ποτέ».

Το εμπόριο δεν γιόρτασε τα Χριστούγεννα

Στο μεταξύ, παρότι το 39% των λιανεμπορικών επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνουν πως διαθέτουν e-shop, το 72% έχει site, το 80% παρουσία στο Facebook και το 56% στο Instagram, μόλις το 39% από αυτές πραγματοποίησε πωλήσεις με την μέθοδο του click away κατά την περίοδο των εορτών.

Πολύ χαμηλός ήταν και ο τζίρος της πρόσφατης εορταστικής περιόδου για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς -όπως δηλώνουν- κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασε το 28% των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου του 2019.

Στο πεδίο των μέτρων στήριξης της οικονομίας που λαμβάνει η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις τα αξιολογούν ως εξής: η μείωση καταβολής μισθώματος επαγγελματικής στέγης για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο λαμβάνει «βαθμολογία» 3,4 στα 4 και έπονται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή (3,1), η αναστολή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους (3,1) κι η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες (επίσης 3,1).

Όσον αφορά στην γενικότερη αποτίμηση του 2020, παρήγορο είναι το γεγονός πως το 74% των επιχειρήσεων διατήρησε τις θέσεις εργασίας.

Σε σχέση με τις εξαγωγές, το 50% των επιχειρήσεων απάντησε πως το 2020 ήταν μία χρονιά χειρότερη από το 2019 (ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο 24% της σύγκρισης μεταξύ 2019 και 2018 σε προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του ΕΒΕΘ).

Για το 2021 και τις προοπτικές του οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων είναι μοιρασμένες. Καλύτερο από το 2020 το αναμένει το 23%, χειρότερο από πέρσι το 34% και περίπου ίδιο το 39%.

Πάνω από έξι στους δέκα επιχειρηματίες (61%) αναμένουν ότι θα υπάρξει συρρίκνωση της ρευστότητάς τους το επόμενο τρίμηνο και αντίστοιχα μεγάλο, σε σχέση και με προηγούμενα έτη είναι και το ποσοστό (44%) που πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι δανειακές ανάγκες τους στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Κοντά στα μνημονιακά επίπεδα επανέρχεται, τέλος, η αρνητική εκτίμηση των επιχειρήσεων για τη βιωσιμότητα του κλάδου τους το επόμενο τρίμηνο, σε σύγκριση με σήμερα, με πρόβλεψη για αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσε

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις