Θεσσαλονίκη: Διψήφια ποσοστά μείωσης στην αλυσίδα ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας λόγω κορονοϊού
Θεσσαλονίκη: Διψήφια ποσοστά μείωσης στην αλυσίδα ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας λόγω κορονοϊού

Μείωση τζίρου 30%, πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά 23% και ανακοπή του ανοδικού σερί τεσσάρων ετών στις εξαγωγές, που έκλεισαν το 2020 με αρνητικό πρόσημο 18,8%, είναι ορισμένες από τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού στην βιομηχανία ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

Οι κλάδοι ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας ήταν αυτοί που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες απώλειες, μετά αυτούς που αφορούν τον τουρισμό, τις μεταφορές, τις αθλητικές δραστηριότητες και την εστίαση, σημειώνει σε του ανακοίνωση ο ΣΕΠΕΕ, προσθέτοντας πως «μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στην εγχώρια αγορά».

Κατά τον ΣΕΠΕΕ, τα ανδρικά ενδύματα κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες το 2020 και ακολούθησαν τα γυναικεία (κυρίως αμπιγέ - κλασικά) και τα παιδικά, με τις κατηγορίες των εσωρούχων- πιτζαμών και αθλητικών να καταγράφουν τις μικρότερες απώλειες.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, η συνολική αξία της αλυσίδας ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας υποχώρησε πέρυσι σε 1,55 δισ. ευρώ, από 1,91 δισ. ευρώ το 2019. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές των ενδυμάτων υποχώρησαν σε 737 εκατ. ευρώ, από 918 εκατ. ευρώ το 2019 (19,7%), της κλωστοϋφαντουργίας σε 385 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 8,6% και οι εξαγωγές βαμβακιού διαμορφώθηκαν σε 429 εκατ. ευρώ, λιγότερες κατά 24,9%. Στην ένδυση, το 83% των εξαγωγών κατευθύνεται στις χώρες της ΕΕ, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 66%. Αντίθετα, οι εξαγωγές του βαμβακιού σε ποσοστό 90% γίνονται σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Μείωση καταγράφηκε και στις εισαγωγές της αλυσίδας ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας το 2020, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 2,4 δισ. ευρώ, από 3 δισ. ευρώ το 2019 (19,7%) και τις εισαγωγές ενδυμάτων να σημειώνουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατά 22,8%.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις