Φορολογικές δηλώσεις αγροτών 2020: Με τέλος επιτηδεύματος εν μέσω πανδημίας
Φορολογικές δηλώσεις αγροτών 2020: Με τέλος επιτηδεύματος εν μέσω πανδημίας, αν δεν υπάρξει νέα ρύθμιση απαλλαγής

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μπορεί η ρύθμιση για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των αγροτών να ίσχυσε για τις περσινές φορολογικές δηλώσεις, ωστόσο με την νέα φορολογική περίοδο πολλοί αγρότες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα χαράτσι ύψους 650 ευρώ.

Θυμίζουμε πως για το περσινό φορολογικό έτος, που αφορούσε τα εισοδήματα του 2019, ίσχυαν τα εξής: «Ειδικά για το φορολογικό έτος 2019 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρων, μεταξύ καθέτων».

Οι εξαιρέσεις για τους Αγρότες του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α, (του Ειδικού απαλλάσσονται γενικά) που ισχύουν, ήταν οι εξής:

α) Οι Αγρότες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους.

β) Οι Αγρότες εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, ως Αγρότες του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α.

γ) Οι Αγρότες, εφόσον υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας τους.

δ) Οι αγρότες - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016.

Ωστόσο, για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, που θα αφορούν τα εισοδήματα του 2020, όπου οι περισσότεροι των φορολογουμένων αγροτών έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στην διακίνηση και κατανάλωση των προϊόντων τους, δεν υφίσταται αντίστοιχη ρύθμιση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις