Τι να προσέξουν οι αγρότες για συμμετοχή στα προγράμματα «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2»
Τι να προσέξουν οι αγρότες για συμμετοχή στα προγράμματα «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2»

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι με σχετική τροπολογία έχει δοθεί παράταση, μέχρι 31 Μαρτίου, για αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1».

Οι δικαιούχοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους ενώ μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ρύθμισης, θα λάβουν την κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου τους, σε ποσοστό 90% συνολικής διάρκειας 9 μηνών. Οι δανειολήπτες που έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας αναστολής, θα επωφεληθούν από την κρατική επιδότηση μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της αναστολής.

Χρήσιμο σχετικό ενημερωτικό υλικό είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) www.keyd.gov.gr. Επίσης, στα 50 Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, τα οποία λειτουργούν πανελλαδικά, οι πολίτες μπορούν να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές, οδηγίες και ενεργή υποστήριξη στα θέματα διαχείρισης των οφειλών τους.

Σε δεύτερο χρόνο οι αγρότες μπορούν να συμμετέχουν και στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» που έχει νομοθετηθεί μετά την έγκρισή του από την Κομισιόν και θα ακολουθήσει (500 εκατ. ευρώ προϋπολογισμός) με στόχο τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Προϋπόθεση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες είναι να έχουν αποδεδειγμένα παρουσιάσει μείωση τζίρου ίση ή μεγαλύτερη του 20% και να έχουν ενταχθεί σε κάποιο από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τoυ COVID-19 πχ ότι έχουν λάβει κάποια κορονοενίσχυση. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη των αγροτών στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» είναι να έχουν  προχωρήσει προηγουμένως στη ρύθμιση των οφειλών τους με τις τράπεζες και να την τηρήσουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια του οχτάμηνου της επιδότησης, αλλά και για 18 συνεχείς μήνες.

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια ένταξης αποτελούν αντικείμενο εντατικών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και θα οριστικοποιηθούν εντός του Μαρτίου, προκειμένου το πρόγραμμα να ξεκινήσει τον Μάιο και να «τρέξει» μέχρι τέλος του έτους.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις