Η ΕΚΤ θέλει να αποτρέψει μία αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων πριν ανακάμψει η οικονομία

Η ΕΚΤ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων το επόμενο τρίμηνο για να αποτρέψει μία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, την οποία οι αξιωματούχοι της θεωρούν τουλάχιστον εν μέρει αδικαιολόγητη καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να χειμάζεται από την πανδημία της COVID-19.

«Ο στόχος μας είναι βασικά να διασφαλίσουμε ότι οι καμπύλες αποδόσεων, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των συνολικών χρηματοδοτικών συνθηκών, δεν θα μετακινηθούν πριν από την οικονομία», είπε ο Λέιν.

Με την ΕΚΤ να βρίσκεται στο μέσο της επανεξέτασης της στρατηγικής της, ο επικεφαλής οικονομολόγος της πρόσθεσε ότι υπάρχει μία «ισχυρή λογική» στο να ανακοινωθεί ότι ο πληθωρισμός θα μπορεί να υπερβαίνει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, όπως έκανε και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), δεδομένου ότι ήταν πολύ χαμηλότερος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επεσήμανε, όμως, ότι «υπάρχουν άλλες επιλογές που μπορεί να είναι επίσης επιτυχείς στη σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις