ΙΟΒΕ:διεύρυνση των κριτηρίων αποτελεί ισοδύναμη λύση με τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Κατακόρυφη αύξηση στα φορολογικά έσοδα, δίνοντας παράλληλα ανάσα σε εκατομμύρια νοικοκυριά καθώς και στο περιβάλλον, θα φέρει η διεύρυνση ή και η κατάργηση των κριτηρίων που υπάρχουν σήμερα για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη του ΙΟΒΕ που έγινε για λογαριασμό του συνδέσμου εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών, σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο καυτό θέμα του πετρελαίου θέρμανσης.

Τι εισηγείται η μελέτη; Επίδομα θέρμανσης με γενναία διεύρυνση ή και κατάργηση των κριτηρίων που υπάρχουν σήμερα και διατήρηση μόνο όσων αφορούν την πρώτη κατοικία και την επιφάνειά της.

Στο φλέγον ερώτημα, για τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η απάντηση δίνει «πόντους» στις θέσεις του υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Διότι όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, αν μειωθεί ο ΕΦΚ θα δοθεί χώρος για επανεμφάνιση του λαθρεμπορίου. Αν αντίθετα διευρυνθούν ή καταργηθούν τα περισσότερα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, τότε θα ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα, θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών και θα περιοριστούν οι αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον.

Γι’ αυτό και το ΙΟΒΕ καταλήγει ότι η διεύρυνση των κριτηρίων αποτελεί ισοδύναμη λύση με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.

Τα τέσσερα σενάρια

Στη μελέτη εξετάζονται τέσσερα διαφορετικά σενάρια: Να διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση (σενάριο καταστροφικό, όπως επισημαίνεται), να διευρυνθούν κατά 60% τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, να διευρυνθούν κατά 90% τα κριτήρια, και να μειωθεί ο συντελεστής ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Κάλυψη του 60% των νοικοκυριών


Στο 2ο σενάριο τα κριτήρια διευρύνονται ώστε να καλύπτουν το 60% των καταναλωτών αντί για μόλις το 33% που καλύφθηκαν πέρυσι, πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου. Αυτό σημαίνει ότι το μέσο επίδομα θα ανέλθει το 2014 σε 168 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, έναντι μόλις 91,7 ευρώ πέρυσι. Σαν αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο, τα φορολογικά έσοδα θα φτάσουν τα 240 εκατ. ευρώ, αφαιρώντας ωστόσο τα 146 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει το επίδομα, απομένουν καθαρά έσοδα 94 εκατ. ευρώ. Πάντως πέρυσι, τα φορολογικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά… 335 εκατ. ευρώ από το στόχο του προϋπολογισμού.

Κάλυψη του 90% των νοικοκυριών

Στο 3ο σενάριο καλύπτεται το 90% των καταναλωτών με το μέσο επίδομα να αυξάνεται στα 252 ευρώ το χιλιόλιτρο. Σαν αποτέλεσμα το σύνολο των εσόδων θα φτάσει τα 336 εκατ. ευρώ, αλλά το επίδομα θα κοστίσει 307 εκατ. ευρώ. Άρα, τα καθαρά έσοδα θα περιοριστούν σε 31 εκατ. ευρώ.

Αρνητικά τα φορολογικά έσοδα

Τέλος, στο 4ο σενάριο μειώνεται ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, και διατηρείται στα σημερινά επίπεδα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης. Αν και αυξάνεται η ζήτηση για πετρέλαιο, τα έσοδα από ΕΦΚ είναι οριακά υψηλότερα έναντι των περυσινών, καθώς ο συντελεστής είναι κατά 30% χαμηλότερος.

Φυσικά βελτιώνονται τα έσοδα από ΦΠΑ. Όμως, η ζήτηση για πετρέλαιο κίνησης είναι κατά 80.000 χιλιόλιτρα χαμηλότερη από πέρυσι, καθώς η διαφορά των δύο φορολογικών συντελεστών μεταφράζεται σε επανεμφάνιση του λαθρεμπορίου. Συνολικά τα φορολογικά έσοδα θα φτάσουν τα 31 εκατ. ευρώ, αφαιρώντας όμως τα 41 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει το επίδομα, το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό (-10 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις