Αδήλωτα τετραγωνικά: Έρχεται ο ...λογαριασμός με την Εφορία
Αδήλωτα τετραγωνικά: Έρχεται ο ...λογαριασμός με την Εφορία

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες που αξιοποίησαν πέρυσι τη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Μαΐου να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) και να εμφανίσουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους. 

Σύμφωνα με την ακίνητη περιουσία που θα δηλωθεί μέχρι το τέλος του μήνα-στην περίπτωση διορθώσεων- και θα υφίσταται την 1η Ιανουαρίου 2021 θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς, η εμφάνιση των αδήλωτων τετραγωνικών και στο Ε9, συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες και μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ για φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς θα υπολογιστεί με βάση τη νέα, αυξημένη επιφάνεια των ακινήτων τους. Πάντως, ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες και θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι όσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών είχαν πλήρη απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για χρονικές περιόδους, μέχρι και το 2020, ενώ προέβλεπε, επίσης, διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με νομοθετική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, στην ουσία παρέχεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν έκαναν χρήση της αρχικής ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα και θα έχουν την δυνατότητα να τα δηλώσουν και να κλείσουν την εκκρεμότητα.

Εκτιμάται ότι τα ακίνητα, για τα οποία οι κάτοχοί τους δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τ.μ. ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και οι δήμοι προσβλέπουν σε νέα έσοδα

Προκειμένου να μην αδικηθούν όσοι δήλωσαν εμπρόθεσμα τα πραγματικά εμβαδά των ακινήτων τους, μέχρι και πέρυσι, εκείνοι που θα τα δηλώσουν φέτος, μόλις ανοίξει η σχετική πλατφόρμα θα έχουν μία επιβάρυνση, αλλά γλιτώνουν τα υψηλά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για τα έτη προ του 2020.

Για όσους «ξέχασαν» να  δηλώσουν τα πραγματικά τ.μ. των ακινήτων τους, από τον προσεχή Ιούλιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους Δήμους στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων στους Δήμους (ν. 4647/2019).

Ο νόμος προέβλεπε πως όσοι δεν εντάσσονταν εμπρόθεσμα (μέχρι πέρυσι) στη ρύθμιση θα τους καταλογίζονταν αναδρομικά τα δημοτικά τέλη και με προσαυξήσεις για τα αδήλωτα τ.μ. για όλα τα χρόνια που είχαν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο ακίνητο.

Όμως με τη νέα διάταξη τους δίδεται μια δεύτερη ευκαιρία και έτσι, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση του ν. 4647/2019 θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και αφού αποκαλύψουν τα πραγματικά εμβαδά των ακινήτων τους:

  • Θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για τα έτη πριν το 2020, που φτάνουν έως και στο 200%.
  • Θα τους καταλογιστεί το ποσό των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, αλλά μόνο για την περίοδο από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Σε δόσεις τα δημοτικά τέλη 16 μηνών 

Ακόμα, τον Μάϊο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η εκκαθάριση των δηλώσεων αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της προηγούμενης ρύθμισης. 

Μέσα στον μήνα  θα διαβιβαστούν στον ΔΕΔΔΗΕ τα αποτελέσματα της επεξεργασίας και εκκαθάρισης των δηλώσεων, προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των ιδιοκτητών, που εντάχθηκαν στη ρύθμιση.

Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να εξοφλήσουν τα ποσά των επιπλέον δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών που αναλογούν στην περίοδο από 1-1-2020 έως και 30-4-2021, απαλλαγμένα πλήρως από προσαυξήσεις και πρόστιμα, σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, θα είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις