ΕΚΤ: Δύο ηχηρά καμπανάκια για τις ελληνικές τράπεζες
ΕΚΤ: Δύο ηχηρά καμπανάκια για τις ελληνικές τράπεζες

Δύο πολύ ισχυρά μηνύματα αναφορικά με την συνολική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την πολυσέλιδη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έδωσε στη δημοσιότητα.

Με το πρώτο μήνυμα της, η Κεντρικής Τράπεζας κάνει σαφές ότι ο πιστωτικός, αυτός δηλαδή που συνδέεται με την ποιότητα του Ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, προφανώς και παραμένει υπαρκτός καθώς η πανδημική κρίση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, όμως φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει σε σχέση με αυτόν που υπολόγιζαν πριν από ένα εξάμηνο.

Το δεύτερο μήνυμα αφορά στο ηχηρό καμπανάκι που έκρουσε η ΕΚΤ, σύμφωνα με το οποίο ο κυρίαρχος πλέον φόβος πηγάζει από τις φούσκες που δημιουργούνται στις αγορές εξαιτίας της τεράστιας ρευστότητας που έχει πέσει από τα προγράμματα ποσοστικής χαλάρωσης. Η ΕΚΤ για πρώτη φορά κάνει λόγο για κινδύνους από πού προέρχονται από την «υπερβολική ευφορία» των επενδυτών και αγορών.

Λιγότερα κόκκινα δάνεια...

Στην Ελλάδα, αλλά πλέον και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη όπως επισημαίνει η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΕΚΤ, μερικούς μήνες αφότου έχουν λήξει οι αναστολές πληρωμών (moratoria) παγιώνεται η εκτίμηση ότι η εξυπηρέτηση των δανείων είναι πιο ομαλή από αυτή που αρχικά είχε επικρατήσει.

Ο ίδιος ο επόπτης των τραπεζών A. Enria παραδέχθηκε ότι σε ολόκληρη την ευρωζώνη τα νέα κόκκινα δάνεια δεν θα φθάσουν τελικά τα 1,4 τρις. ευρω, που ήταν η αρχική εκτίμησή.

Στην Ελλάδα ο επικεφαλής της doValue της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, Τ. Πανούσης δήλωσε προχθές σε σχετικό συνέδριο, ότι τα νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημία θα προσεγγίσουν τελικά τα 4 δις. ευρω. Πολύ λιγότερα δηλαδή από τα 8 με 10 δις. ευρω που έχε εκτιμήσει δημοσίως η Τράπεζα της Ελλάδος.

… χωρίς να αρκούν οι προβλέψεις

Το μείζον θέμα που συνδέεται με την δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι οι προβλέψεις που διενεργούν οι Τράπεζες,. Η ΕΚΤ στην τελευταία της Έκθεση εκτιμά ότι ενδεχομένως για κάποιες τράπεζες οι προβλέψεις που έχουν σχηματίσει μετά την πλήρη απόσυρση των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων να αποδειχθούν ανεπαρκείς.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του στη Γερμανική Ηandesblatt είχε προειδοποιήσει ότι παρόλο που κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι τράπεζες της ευρωζώνης σχημάτισαν σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, οι οποίες ανήλθαν σε 0,76% επί του υπολοίπου των ενήμερων δανείων σε ετησιοποιημένη βάση ποσοστό, είναι πιθανόν να υπολείπεται των πραγματικών συνολικών ζημιών.

Σε ότι αφορά στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Eθνική Τράπεζα, Τράπεζα Περαιώς, Eurobank και Αlpha Bank ο οίκος Fitch στην τελευταία του ανάλυση (Απρίλιος 2021) αναφέρει ότι σχεδιάζουν να μειώσουν το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση κάτω από το 10% στο τέλος του 2022. Ωστόσο παρά τον εμπροσθοβαρή σχηματισμό προβλέψεων στο πρώτο εξάμηνο του 2020, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης επισημαίνουν ότι οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια θα παραμείνουν υψηλές και το 2021 (από 1,5% έως 1,7% των συνολικών δανείων) λόγω των προσπαθειών των τραπεζών για επιτάχυνση της εξυγίανσης της ποιότητας του ενεργητικού τους". Μάλιστα οι αναλυτές του Fitch κάνουν εκτενή αναφορά ότι εκτός από τις προβλέψεις υπάρχει πάντα και η πρόκληση της μικρής κερδοφορίας των τραπεζών τόσο στην Ελλάδα όσο φυσικά και στην ευρωζώνη.

Συναγερμός για την ευφορία των αγορών

Με την χθεσινή Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ΕΚΤ ανάγει σε κυρίαρχη πλέον ανησυχία της την ευφορία των αγορών που πλέον λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η οποία τροφοδοτείται από την άφθονη ρευστότητα που ίδια δημιουργεί. Κατά την διάρκεια της πανδημίας η κεντρική Τράπεζα έχει «τυπώσει» πάνω από 1 τρις. ευρω το οποίο και έχει ρίξει στην αγορά είτε αγοράζοντας ομόλογα είτε παρέχοντας φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες.

Παρά το γεγονός ότι η πρακτική αυτή φαίνεται ότι έχει συμβάλλει στην επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης, κρατώντας σε διαχειρίσιμα ποσοστά την ανεργία και συγκρατώντας την πτώση του ΑΕΠ, στην αντίποδα είναι γεγονός ότι από όλη αυτή η ρευστότητα μόνο ένα μικρό μέρος έχει διοχετευτεί την πραγματική οικονομία με τη μορφή δανείων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής μοχλεύται στις αγορές με διάφορους τρόπους, διατηρώντας τι τιμές σε υψηλό επίπεδο..

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις