Νέες αντικειμενικές αξίες: Έρχονται αυξήσεις στις περισσότερες περιοχές – Πως επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ
Νέες αντικειμενικές αξίες: Έρχονται αυξήσεις στις περισσότερες περιοχές – Πως επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ

Οι αναπροσαρμογές στις νέες αντικειμενικές, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022, αναμένεται να φέρουν στα ακίνητα την αντικειμενική αξία, η οποία αποτυπώνει την πραγματική εικόνα της αξίας τους σύμφωνα με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακή, βάσει της απόφασης του ΥΠΟΙΚ, σχετικά με τις περιοχές που ήδη εφαρμόζονται οι τιμές ζώνης της Εφορίας και ανέρχονται σε 10.165, αυξήσεις αναμένεται να παρατηρηθούν σε 7.000 ενώ στις υπόλοιπες 3.000 ζώνες οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες ή θα παρουσιάσουν μικρή μείωση. Έτσι, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αναπροσαρμογές κατά μέσο όρο 15-20% στις αντικειμενικές αξίες ενώ παράλληλα θα υπάρξει επέκταση των υφιστάμενων ζωνών σε 165 περιοχές εκ των οποίων οι 133 θα έχουν αύξηση τιμών έως 40%.

Το νέο σύστημα των αντικειμενικών θα επεκταθεί σε 3.478 περιοχές – «φιλέτα» όπου έως σήμερα ο υπολογισμός της φορολογητέας αξίας των ακινήτων βασιζόταν σε συγκριτικά στοιχεία. Μεταξύ αυτών:

  • Στην περιοχή της Αττικής οι νέες εντάξεις αφορούν ακριβές περιοχές όπως είναι Βάρκιζα, τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, πέριξ του Πόρτο Ράφτη, στο Θορικό, Ασπρόπυργο.
  • Στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.
  • Στον Νομό Θεσσαλονίκης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται περιοχές του Λαγκαδά  περιοχών που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.
  • Στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.
  • Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Διακοπτό, η Αιγείρα, ο Πλάτανος, η Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, ο Ψαθόπυργος και τα Βραχναίικα.
  • Στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά  στη Λίμνη Τριχωνίδα, όπως και περιοχές του Θέρμου του Καινούριου, του Αγγελόκαστρου του Αστακού.
  • Στην Κόρινθο, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο.
  • Στο Νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία.
  • Στο Νομό Τρικάλων αντικειμενικές θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι, στη Φαρκαδώνα, στην Τρυγώνα, στο Μεγαλοχώρι.
  • Στο Νομό Ημαθίας θα ενταχθούν περιοχές όπως είναι το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγ. Γεώργιος κ.λπ.
  • Στο Νομό Κιλκίς θα ενταχθούν η Ειδομένη, οι Εύζωνοι, η Αξιούπολη, οι Καστανιές, η Γουμένισσα.
  • Στο Νομό Σερρών, θα ενταχθούν περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη.
  • Στο Νομό Έβρου εντάσσονται οικισμοί που είναι κοντά στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού Ροδόπης. 

Που αναμένονται τιμές «φωτιά»

Βασική αιτία που ώθησε στα ύψη τις τιμές των ακινήτων είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, λόγω της αυξημένης ζήτησης κατά την τελευταία πενταετία.

Έτσι, οι ειδικοί της κτηματαγοράς περιμένουν άνοδο των αντικειμενικών αξιών σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, που τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω του φαινομένου Airbnb, σε περιοχές των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Ελληνικού όπου κυριαρχούν η Golden Visa και τις προτιμούν οι ξένοι επενδυτές, σε γειτονιές του Πειραιά και σε πολλές από τις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες όπως Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι, που κρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα με την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον Ιούνιο του 2018.

Οι φόροι που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν μια σειρά από φόρους όπως:

  •     ΕΝΦΙΑ
  •     Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής
  •     Φόρος δωρεάς ακινήτων
  •     Φόρος μεταβίβασης
  •     Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων
  •     Δημοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας
  •     ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή

Η επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα θα φθάσει τα 700 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 100 δισ.. Ωστόσο σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η αλλαγή δεν θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες με υψηλότερο ΕΝΦΙΑ αφού με εργαλεία την τροποποίηση των συντελεστών υπολογισμού, την αλλαγή της κλίμακας και τη μεταβολή των εκπτωτικών συντελεστών θα υπάρξει ανακατανομή του φορολογικού βάρους.

Έτσι, εκτιμάται ότι στις περιοχές ζώνης όπου η αύξηση των αντικειμενικών θα κυμαίνεται στο 10-120% οι ιδιοκτήτες ενδέχεται να πληρώσουν ακόμα και λιγότερο ΕΝΦΙΑ ενώ αντιθέτως θα πληρώσουν περισσότερα στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αυξηθούν σημαντικά αγγίζοντας ακόμη και το 40%.

Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις