Deutsche Bank: Παγκόσμια «ωρολογιακή βόμβα» η αύξηση του πληθωρισμού
Deutsche Bank: Παγκόσμια «ωρολογιακή βόμβα» η αύξηση του πληθωρισμού

Σε αντίθεση με διαμορφωτές πολιτικής και τη Wall Street, η Deutsche Bank απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση που δίδει έμφαση στα μέτρα στήριξης, ενώ απορρίπτει τη θεωρία ότι οι πληθωριστικές ανησυχίες θα αποδειχθούν παροδικές, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει και θα επιστρέψει δριμύτερος το 2023 και εφεξής.

Η ανάλυση της τράπεζας εστιάζει στην Φέντεραλ Ριζέρβ και στο νέο πλαίσιο πολιτικής της που δείχνει ανοχή στον υψηλότερο πληθωρισμό για χάρη μίας δυναμικής ανάκαμψης. Η Deutsche Bank κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η πρόθεση της Fed να μην καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της έως ότου ο πληθωρισμός παρουσιάσει μία πιο σταθερή άνοδο, θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις.

«Η καθυστέρηση θα έχει ως συνέπεια μία μεγαλύτερη διαταραχή της οικονομικής και χρηματοοικονομικής δραστηριότητας. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ύφεση και να δημιουργήσει ένα ντόμινο χρηματοοικονομικών πιέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολογος της Deutsche Bank, Ντέιβιντ Φόλκερτς-Λαντάου.

Η έκθεση της Deutsche Bank υπογραμμίζει ότι τα επιθετικά μέτρα στήριξης και οι θεμελιώδεις οικονομικές αλλαγές θα φέρουν τα επόμενα χρόνια μόνιμο πληθωρισμό για τον οποίο η Fed δεν θα έχει προετοιμαστεί καταλλήλως για να τον αντιμετωπίσει. «Μπορεί να πάρει χρόνο έως το 2023, όμως ο πληθωρισμός θα επανεμφανιστεί. Και παρότι αυτή η στάση υπομονής που δείχνει η Fed έχει να κάνει με άλλες προτεραιότητές της, όπως κοινωνικοί στόχοι, η υποβάθμιση του πληθωρισμού θα δημιουργήσει για την παγκόσμια οικονομία μία «ωρολογιακή βόμβα», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος.

Η ομάδα οικονομολόγων της Deutsche Bank εκτιμά ότι ο επικείμενος πληθωρισμός ενδεχομένως να έχει πολλά κοινά με την εμπειρία της δεκαετίας του 1970, μία δεκαετία στη διάρκεια της οποίας ο πληθωρισμός κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 7% αλλά πολλές φορές αμφισβητήθηκαν τα διψήφια νούμερα ως προσωρινά. Ομως, το άλμα των τιμών ειδών διατροφής και ενέργειας σε συνδυασμό με την άρση των ελέγχων στις τιμές οδήγησαν σε μία εποχή κλιμακούμενου πληθωρισμού.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις