Mειώθηκαν οι καταθέσεις και τα δάνεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος τόσο οι καταθέσεις, όσο και τα δάνεια μειώθηκαν και κατά τον Αύγουστο. Στο σκέλος των καταθέσεων (που διακρατούν στις ελληνικές τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά) παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα μικρή εκροή καθώς το συνολικό τους απόθεμα υποχώρησε στα 162,2 δισ. ευρώ από 162,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Οι χορηγήσεις μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 3,9% σε ετήσια βάση (έναντι μειώσεως 4% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο). Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε αρνητική, καθώς τα χρεολύσια που κατέβαλαν οι δανειολήπτες ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις δανείων κατά 823 εκατ. ευρώ. Έτσι το χρέος του ιδιωτικού τομέα προς τις τράπεζες υποχώρησε στο τέλος Αυγούστου στα 221,79 δισ. ευρώ από 233 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ακριβώς ένα χρόνο.
Το χρέος των επιχειρήσεων μειώθηκε μέσα στο χρόνο αυτό κατά περίπου 6 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 105,5 δισ. ευρώ. Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2013, ήταν αρνητική κατά 534 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2012: αρνητική καθαρή ροή 657 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,5%, από -4,6% τον Ιούλιο του 2013. Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2013, ήταν αρνητική κατά 48 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2012: αρνητική καθαρή ροή 42 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο -0,8%.
Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά περίπου 5,1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στο τέλος Αυγούστου σε 102,9 δισ. ευρώ. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά ήταν αρνητική 240 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά στα στεγαστικά δάνεια η καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 214 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα σε σχέση με πέρυσι να καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης κατά 3,2%. Το ανεξόφλητο, εξυπηρετούμενο ύψος των στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε στα 72 δισ. ευρώ από 75,4 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον Αύγουστο.
Στην καταναλωτική πίστη καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης κατά 4,8% σε ετήσια βάση, με το ανεξόφλητο υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων να περιορίζεται στα 29 δισ. ευρω από 30,7 δισ. ευρώ πέρυσι. Τον Αύγουστο φέτος η καθαρή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική ύψους 38 εκατ. ευρώ.

Ηπειρωτικός Αγών

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις