Βαμβάκι: Σε υψηλά 10ετίας οι διεθνείς τιμές - Πιθανές ανατιμήσεις στα ρούχα
Βαμβάκι: Σε υψηλά 10ετίας οι διεθνείς τιμές - Πιθανές ανατιμήσεις στα ρούχα

ι προθεσμιακές τιμές του βαμβακιού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα  στο υψηλότερο επίπεδο 10ετίας, με την αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα να καλύπτεται εν μέρει από την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών στη μεγάλη ασιατική χώρα.

Οι τιμές του βαμβακιού αυξήθηκαν πάνω από 20% στις 15 τελευταίες ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσουν και αυξήσεις στις τιμές των ρούχων.

Οι ΗΠΑ καλύπτουν τις ανάγκες της Κίνας σε βαμβάκι

H Κίνα αγοράζει αμερικανικό βαμβάκι, παρά τις εμπορικές εντάσεις των δύο χωρών από την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ.

Πέρυσι, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος απαγόρευσε τις εισαγωγές στις ΗΠΑ ρούχων και άλλων προϊόντων από βαμβάκι από την επαρχία της Σιντζιάνγκ που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός βαμβακιού στην Κίνα, επικαλούμενος ενδείξεις πως τα προϊόντα αυτά κατασκευάζονταν με υποχρεωτική εργασίας Ουιγούρων.

Ωστόσο, στις αμερικανικές εταιρείες επιτρεπόταν  να εισάγουν κινεζικά βαμβακερά προϊόντα, αν η πρώτη ύλη ήταν από αλλού και αυτός είναι ο λόγος που η Κίνα εισάγει βαμβάκι – στο μεγαλύτερο ποσοστό από τις ΗΠΑ – για να το μεταποιήσει και να το εξάγει.

Η ζήτηση της Κίνας για εισαγωγές βαμβακιού καλύπτεται από την παραγωγή αμερικανικού βαμβακιού. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, οι εξαγωγές βαμβακιού στην Κίνα αυξήθηκαν 83% στο πρώτο 8μηνο του έτους.

«Αν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαμβάκι της Σιντζιάνγκ, πρέπει να το εισάγεις», δήλωσε ο Peter Egli, διευθυντής για τη διαχείριση κινδύνου της Plexus Cotton. O Egli σημείωσε επίσης ότι η Κίνα καλύπτει τις ανάγκες της σε βαμβάκι και από άλλες σημαντικές εξαγωγικές χώρες, όπως η Ινδία.

Πηγή: Ημερησία Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις