Βόμβα Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα αργήσει να αποκλιμακωθεί περισσότερο απ' όσο είχαμε προβλέψει
Βόμβα Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα αργήσει να αποκλιμακωθεί περισσότερο απ' όσο είχαμε προβλέψει

"Τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι τιμές της ενέργειας και η έλλειψη εργατικού δυναμικού δημιουργούν "σύννεφα" για την οικονομία για τα επόμενα τρίμηνα. Αναμένουμε περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού από το 3,4% του Σεπτεμβρίου μέσα στο 2021, ενώ αναμένουμε σταδιακή αποκλιμάκωσή του μέσα στο 2022.

Το ζήτημα του πληθωρισμού κατέλαβε μεγάλο κομμάτι της συζήτησής μας, κυρίως όσον αφορά τους παράγοντες που τον κινούν. Δύο είναι οι βασικότεροι: πανδημία και ανάκαμψη, από τη μία πλευρά και τιμές στον κλάδο της ενέργειας, από την άλλη.

Όσον αφορά τον πρώτο, βλέπουμε ελλείψεις σε εξοπλισμό και σε εργατικό δυναμικό, καθώς έχουμε μια αποσύνδεση προσφοράς και ζήτησης, με τη δεύτερη να ξεπερνά την πρώτη.

Στην ενέργεια, υπάρχουν πολλοί παράγοντες - από κλιματικοί, μέχρι συντηρήσεις που λαμβάνουν χώρα στη Νορβηγία, την ζήτηση από την Κίνα και την παροχή ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η αναπροσαρμογή στον ΦΠΑ στη Γερμανία έχει επηρεάσει επίσης τη βάση υπολογισμού των τιμών. Η ανάλυσή μας για την παροδικότητα του πληθωρισμού θεωρούμε ακόμη ότι έχει βάση, έχοντας συζητήσει και ελέγξει ενδελεχώς τα δεδομένα", υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ.

Σημείωσε ακόμη ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται, αν και επιβραδυμένη, με την κατανάλωση να παραμένει ισχυρή.

"Η διευκολυντική νομισματική πολιτική πρέπει και μπορεί να συνεχιστεί, με μετρίως μειωμένες αγορές περιουσιακών στοιχείων. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη χρήση όλων των εργαλείων μας προκειμένου να πλησιάσουμε τον στόχο για σταθεροποίηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%", είπε.

Τόνισε ακόμη ότι η παραγωγή αναμένεται να έχει ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του 2021 για την ζώνη των 19 χωρών του ευρώ.

"Καθώς η ανάκαμψη συνεχίζεται, η επιστροφή της οικονομίας στην προ πανδημίας κατάσταση θα οδηγήσει και σε αύξηση μισθών. Η ανάκαμψη εξαρτάται βασικά από την πορεία της πανδημίας και της εκστρατείας εμβολιασμών. Οι κίνδυνοι πάντως εκτιμώνται ως αρκετά ισορροπημένοι", είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Όχι σε αύξηση επιτοκίου

Για το ζήτημα μιας πιθανής αύξησης επιτοκίων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε: "Δεν συμμεριζόμαστε τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι θα χρειαστεί αύξηση επιτοκίων νωρίτερα όσων προβλέπονται στο guidance της ΕΚΤ. Όσον αφορά τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP και την επιβράδυνσή τους, δεν πρόκειται για σταδιακή περιστολή (tapering), αλλά για εξισορρόπηση. Το PEPP, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο του 2022".

Η σύγκριση με τις κινήσεις άλλων κεντρικών τραπεζών είναι αδύνατη, καθώς μιλάμε απλούστατα για άλλες οικονομίες, οι οποίες ανταποκρίνονται σε άλλα στοιχεία ανάπτυξης και πληθωρισμού, απάντησε η επικεφαλής της ΕΚΤ σε σχετικό ερώτημα.

Σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για το πότε η ΕΚΤ θα επιστρέψει στην "κανονικότητα", την οποία όρισε ως συνδεδεμένη με την αύξηση επιτοκίων και την μείωση ή και εξάλειψη των αγορών περιουσιακών στοιχείων, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η Τράπεζα δεσμεύεται από το guidance της για το μέλλον και από την αποστολή της, όπως αυτή ορίζεται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, που είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις