Ντόμινο ανατιμήσεων απειλή γα καταναλωτές και ανάπτυξη - Η λίστα της ακρίβειας
Ντόμινο ανατιμήσεων απειλή γα καταναλωτές και ανάπτυξη - Η λίστα της ακρίβειας

Αδειάζει τις τσέπες των νοικοκυριών ο πληθωρισμός, ο οποίος τον Νοέμβριο σημείωσε εκρηκτική αύξηση φτάνοντας στο 4,8% (κοντά στο 4,9% της ευρωζώνης) από 3,4% τον Οκτώβριο και 2,2% τον Σεπτέμβριο, ενώ οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται.

Οι βασικοί τροφοδότες της πληθωριστικής ανάφλεξης είναι το φυσικό αέριο με ετήσια αύξηση 180,9%(!), το πετρέλαιο θέρμανσης με 45,2%, τα καύσιμα και τα λιπαντικά με 24,9%, οι μεταφορές με 12,8%, αλλά και τα είδη διατροφής, όπως το αρνί και το κατσίκι με 21,3% και το ελαιόλαδο με 18,5%.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα σε έναν μήνα (Νοέμβριο από Οκτώβριο 2021) ο τιμάριθμος ενισχύθηκε κατά 0,5%, με τις κυριότερες αυξήσεις τιμών να αφορούν: φυσικό αέριο (31,7%), ηλεκτρισμό (15,9%), φρούτα νωπά (3,5%), πατάτες (3,2%), αρνί και κατσίκι (2,9%), χοιρινό (2,1%). Αλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (2,1%), τυριά (2,1%), λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (1,7%), καύσιμα και λιπαντικά (1,6%), αυτοκίνητα καινούργια (1,3%), πουλερικά (1,2%), ψάρια νωπά (1,1%) και μοσχάρι (0,7%).

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το κύμα των ανατιμήσεων θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε νέο «κόκκινο» ρεκόρ, μεγαλύτερο των έντεκα ετών που καταγράφεται για τον μήνα Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων (ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας), ο κύκλος των ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Η Εθνική εκτιμά ότι η ετήσια μεταβολή του δείκτη αναμένεται να προσεγγίσει το 4,5% το 4ο τρίμηνο του 2021 και να υπερβεί το 5% το 1ο τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας στο 3,5% το 2ο τρίμηνο και στο 0,6%, κατά μέσο όρο, το 2ο εξάμηνο του 2022. Συνολικά, η ετήσια μεταβολή του δείκτη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,5% το 2022.

Ακολουθεί ο κλάδος των τροφίμων, όπου το κύμα ανατιμήσεων είναι μεγάλο, ενώ στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο εκρηκτική, γεγονός που θα οδηγήσει τον δείκτη σε νέο κόκκινο ρεκόρ, μεγαλύτερο των έντεκα ετών που καταγράφεται  για το μήνα Νοέμβριο.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις