Φυσικό αέριο: Σε ιστορικό υψηλό η τιμή της μεγαβατώρας
Φυσικό αέριο: Σε ιστορικό υψηλό η τιμή της μεγαβατώρας

Η τιμή του στην ευρωπαϊκή αγορά έχει πιάσει την υψηλότερη ιστορικά τιμή της, στα 177,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ την προηγουμενη τιμή – ρεκόρ, που ήταν στα 162,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις 6 Οκτωβρίου.

Όπως είναι γνωστό, η ρωσική Gazprom έχει μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τη στιγμή που οι ενεργειακές αποθήκες στη Γερμανία είναι σχεδόν άδειες. Οι χαμηλότερες προμήθειες προς Γερμανία, που διαθέτει τις μεγαλύτερες αποθήκες αερίου στην Ήπειρο, σε συνδυασμό με τον χειμώνα, σημαίνουν ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να καταναλώνει φυσικό αέριο με υψηλούς ρυθμούς από τις ήδη εξαντλημένες αποθήκες της – και καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες κυριαρχούν αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί περισσότερο ( και πολύ ακριβότερο) αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, το εκτεταμένο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης – και ειδικά της Γερμανίας – δεν μπορεί να καλύψει το κενό, με αιολική παραγωγή ενέργειας να πέφτει σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, λόγω του ότι οι άνεμοι που πνέουν είναι χαμηλής έντασης.

Οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου προς τον σταθμό Mallnow, όπου τερματίζεται ο αγωγός Yamal-Ευρώπη, έπεσαν στο μηδέν. Η ρωσική πλευρά διατείνεται ότι λόγω των εορτών, οι παραγγελίες είναι μειωμένες. «Η Gazprom απλά δεν χρειαζόταν περισσότερες ποσότητες σήμερα για να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις», αναφέρουν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει περιορισμένη άνοδος των ποσοστήτων τον Ιανουάριο».

Προσφυγή στα αποθέματα

Οι χαμηλότερες προμήθειες στη Γερμανία θα αναγκάσουν την Ευρώπη να συνεχίσει να αντλεί αέριο από τα ήδη συρρικνούμενα αποθέματά της.

Καθώς οι πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστεί περισσότερο αέριο για την παραγωγή ρεύματος, δεδομένου ότι το δίκτυο των ΑΠΕ δεν μπορεί να καλύψει το κενό. Η γερμανική παραγωγή αιολικής ενέργειας κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο πέντε εβδομάδων.

«Αυτές οι ειδικές συνθήκες θα συνεχισθούν για κάποιο διάστημα ακόμη και δεν θα τερματιστούν πιθανόν πριν να τελειώσει ο χειμώνας», δήλωσε οικονομολόγος της ABN Amro, προσθέτοντας: «Ανάλογα με το ύψος των αποθεμάτων που θα υπάρχουν τότε, ο αντίκτυπος στις τιμές από τα σημερινά ελλείμματα θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο».

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα αποθέματα θα υποχωρήσουν σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ στο τέλος της σεζόν, παρατείνοντας πιθανόν την ενεργειακή κρίση έως τον επόμενο χειμώνα, κάτι που θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα για τις κυβερνήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία οδηγούν επίσης την αγορά στα άκρα καθώς υπάρχουν φόβοι για μία ρωσική εισβολή στις αρχές του 2022.

Οι ροές ρωσικού αερίου στον σταθμό Mallnow, όπου καταλήγει ο αγωγός Yamal-Europe, μηδενίστηκαν και κατευθύνθηκαν προς την Πολωνία. «Η Gazprom απλά δεν χρειαζόταν ποσότητες σήμερα στο Mallnow για να καλύψει τις υφιστάμενες συμβατικές υποχρεώσεις της», δήλωσε η Yafimava said.

Πηγή: imerisia.gr

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις