Πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου
Πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου

Συνεχίζεται σταθερά η αποκλιμάκωση των πιέσεων στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τα futures στην Ολλανδία να κινούνται πτωτικά για πέμπτη διαδοχική ημέρα καθώς ολοένα περισσότερα φορτία κατευθύνονται προς την Γηραιά ήπειρο αυξάνοντας τις προσδοκίες για εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά.

Ειδικότερα, τα futures του ευρωπαϊκού δείκτη αναφοράς, του ολλανδικού συμβολαίου παραδόσεως Ιανουαρίου, κινούνται σήμερα το μεσημέρι στα 101,5 ευρώ η μεγαβατώρα με την τιμή του υποχωρεί κατά 5%, ενώ στο χαμηλό ημέρας το πρωί είχε βρεθεί έως και τα 98 ευρώ με σχεδόν -8%.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, οι traders εξετάζουν επίσης το κατά πόσο η Ρωσία θα δεσμεύσει μεγαλύτερη χωρητικότητα αγωγών για να τροφοδοτήσει τον επόμενο μήνα την Ευρώπη, ενώ τα βλέμματα θα στραφούν σήμερα και στη μηνιαία δημοπρασία για τις δέσμευσης χωρητικότητας transit που εκτιμάται ότι θα δείξει τις προθέσεις της Gazprom για τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, οι τα φορτία υγροποιημένου αερίου LNG που καταφθάνουν στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 33% περίπου το Σαββατοκύριακο, ενώ η Γηραιά ήπειρος προσελκύει επιπλέον προμήθειες από τους μεγάλους έμπορους της Ασίας που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τώρα τα αποθέματά τους αντί αν προμηθευτούν περισσότερα.

Τέλος, η πρόγνωση για πιο ήπιες καιρικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να περιορίσει προσωρινά περαιτέρω τη ζήτηση, αλλά σε κάθε περίπτωση η αγορά παραμένει σε συναγερμό καθώς αναμένονται χαμηλότερες από το συνηθισμένο θερμοκρασίες τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

πηγη

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις