Ράλι του πληθωρισμού και τον Δεκέμβριο - Η ακρίβεια απειλεί τα πορτοφόλια των πολιτών

Νέα αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, φθάνοντας σε ετήσια βάση το 4,4% από 4% τον Νοέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε επίσης ελαφρά στο 5% από 4,9%.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο ανερχόταν στο 4,8%, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο. Η διαφορά με τα στοιχεία της Eurostat οφείλεται στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποιεί για τις σταθμίσεις τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ η Eurostat χρησιμοποιεί τον εναρμονισμένο δείκτη, δηλαδή τον ίδιο δείκτη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο χώρες της Βαλτικής – η Εσθονία και η Λιθουανία – έχουν διψήφιο πληθωρισμό, στο 12% και 10,7%, αντίστοιχα. Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού είχαν η Μάλτα (2,6%), η Πορτογαλία (2,8%) και η Φινλανδία (3,2%).

Σταϊκούρας: Κοντά στο 5% το κλείσιμο του Δεκεμβρίου

Η διαφορά με τα στοιχεία της Eurostat οφείλεται στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποιεί για τις σταθμίσεις τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ η Eurostat χρησιμοποιεί τον εναρμονισμένο δείκτη, δηλαδή τον ίδιο δείκτη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Εν αναμονή και των επίσημων ανακοινώσεων από την ΕΛΣΤΑΤ την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, τόνισε ότι δεν θα αποτελεί έκπληξη αν ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο αγγίξει το 5%!

Στην ενέργεια και τα τρόφιμα οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε επίσης ελαφρά στο 2,7% από 2,6% τον Νοέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι αυξήσεις των τιμών συνεχίζουν να διαχέονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στην ενέργεια (26% έναντι 27,5% τον Νοέμβριο), τα τρόφιμα, τον καπνό και το αλκοόλ (3,2% έναντι 2,2%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (2,9% έναντι 2,4%) και τις τιμές των υπηρεσιών (2,4% έναντι 2,7%).
Με πληροφορίες από την Ημερησία και τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις