ΟΟΣΑ: Ρεκόρ 26 ετών για τον πληθωρισμό
ΟΟΣΑ: Ρεκόρ 26 ετών για τον πληθωρισμό

Στο υψηλότερο σημείο εδώ και περίπου 26 χρόνια εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, εντείνοντας την πίεση στα νοικοκυριά αλλά και τις κεντρικές τράπεζες ώστε να αναλάβουν μέτρα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση για το μήνα Νοέμβριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό για το δείκτη από το Μάιο του 1996.

Βασική αιτία στάθηκε η ραγδαία αύξηση των ενεργειακών τιμών, που ενισχύθηκαν κατά 28%, ήτοι δηλαδή πάνω από τρεις μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο, στο ανώτατο σημείο από τον Ιούνιο του 1980. Σημαντική αύξηση κατέγραψαν και οι τιμές των τροφίμων που ανήλθαν σε 5,5% το Νοέμβριο, από 4,6% τον Οκτώβριο.

Εξαιρώντας τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,8% παρουσιάζοντας ωστόσο και πάλι αύξηση από το 3,5% του περασμένου μήνα.

Μεταξύ των κρατών μελών υπήρξαν πολύ σημαντικές αποκλίσεις, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο ένα άκρο με πληθωρισμό στο 6,8% (που ήταν και το υψηλότερο ποσοστό για τη χώρα από το 1982) και την Ιαπωνία στο αντίθετο με ισχνό πληθωρισμό ύψους 0,6%.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε επίσης σημαντικά στο 4,9% τον Νοέμβριο, από το 4,1% τον προηγούμενο μήνα, αν και συνολικά για τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ παρέμεινε μεταξύ των χαμηλότερων επιδόσεων. Πάντως, η Eurostat την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε νέα αύξηση για το δείκτη στο 5% για το Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις