ΗΠΑ: Εκτόξευση του πληθωρισμού στο υψηλότερο σημείο από το 1982
ΗΠΑ: Εκτόξευση του πληθωρισμού στο υψηλότερο σημείο από το 1982

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,0% για το 12μηνο έως τον Δεκέμβριο του 2021, καταγράφοντας την ισχυρότερη αύξησή τους από τον Ιούνιο του 1982, αποτελώντας σοβαρή ανησυχία για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που έχει υποσχεθεί να θέσει υπό έλεγχο αυτό το σπιράλ.

Ωστόσο, μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον Νοέμβριο, στο 0,5% συγκριτικά με 0,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εργασίας.

Οι αναλυτές στις προβλέψεις τους ανέμεναν πράγματι εκτόξευση του τιμάριθμού λιανικής στο 7% σε ετήσια βάση, αλλά ανέμεναν ελαφρά μικρότερη αύξηση κατά 0,4% σε μηνιαία βάση σε σχέση με το Νοέμβριο.

Εξαιρώντας τιμές τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση, σημαιώνοντας σημαντική αύξηση από το 4,9% του περασμένου μήνα, ενώ η αύξηση του σε μηνιαία βάση ανήλθε σε 0,6% σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές στις εκτιμήσεις τους ανέμεναν το δείκτη στο 5,4% σε ετήσια βάση και περίμεναν άνοδο 0,5% σε μηνιαία βάση.

Για τον δομικό πληθωρισμό η αύξηση στο 5,5% συνιστά το υψηλότερο άλμα του από τον Φεβρουάριο του 2007, κάτι που σημαίνει πως η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων προέρχεται από αρκετές πηγές και όχι πλέον τόσο από τις ενεργειακές τιμές. Μάλιστα, οι ενεργειακές τιμές υποχώρησαν τον τελευταίο μήνα κατά 0,4%!

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις