ΕΚΤ: Εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος θα υπάρξουν άμεσα μέτρα
ΕΚΤ: Εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος θα υπάρξουν άμεσα μέτρα

Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό δεν είναι "τυφλή αβεβαιότητα”, και η Τράπεζα θα αναλάβει δράση εάν η άνοδος των τιμών αποδειχθεί πιο επίμονη, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau.

Ενώ η ΕΚΤ εξεπλάγη από την αύξηση του πληθωρισμού, που ήταν υψηλότερη και μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι αρχικά αναμενόταν τους τελευταίους μήνες, αξιωματούχοι όπως και ο Villeroy, έχουν επαναλάβει ότι συνεχίζουν να αναμένουν πως οι πιέσεις θα υποχωρήσουν το 2022.

"Αυτή είναι μια πρόβλεψη ποιότητας, προφανώς δεν είναι τυφλή βεβαιότητα”, είπε ο Villeroy σε ομιλία του στο Paris Dauphine Πανεπιστήμιο.

"Εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος, μην έχετε αμφιβολία ότι θα έχουμε τη λύση και την ικανότητα να προσαρμόσουμε γρήγορα τη νομισματική μας πολιτική”.

Τα σχόλια αυτά δείχνουν μια μεγαλύτερη επιφύλαξη αναφορικά με τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Ο Λετονός ομόλογος του Martins Kazaks έχει επίσης δηλώσει ότι θα ήταν λάθος να περιμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα αυξήσει τα επιτόκια ή δεν θα μειώσει το πρόγραμμα κινήτρων εάν χρειαστεί.

Μιλώντας εξάλλου σε συνέντευξη στο γαλλικό ραδιόφωνο, ο Villeroy τόνισε πως η κατάσταση της ΕΚΤ ήταν "διαφορετική” από αυτή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, η οποία μπορεί να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο.

"Έχουν μια ανάκαμψη που είναι ακόμη πιο ισχυρή από τη δική μας. Έχουν εντάσεις στην αγορά εργασίας και μισθούς που είναι πιο υψηλοί από τους δικούς μας, επομένως οδηγήθηκαν σε αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής πιο γρήγορα από την ΕΚΤ”, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας.

Η βασική του υπόθεση παραμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί καθώς εκτονώνονται οι εντάσεις στην προσφορά και οι τιμές ενέργειας απομακρύνονται από το peak τους.

Μετά από αυτό, είπε, η ευρωζώνη θα μπορούσε α μπει σε μια νέα φάση ισχυρής ανόδου των τιμών, που καιρό είναι μακριά η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις