Eurostat: Το 2021 η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και στην ΕΕ ήταν 5,2%
Eurostat: Το 2021 η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και στην ΕΕ ήταν 5,2%

  Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στην ΕΕ καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,6% στην ευρωζώνη και κατά 4,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, μετά από αύξηση 3,9% στην ευρωζώνη και 4,1% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2021, με βάση εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένα τριμηνιαία στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,2% τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ.

Τροφοδοτούμενη από την ισχυρότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία το τέταρτο τρίμηνο, η οικονομία της Ευρωζώνης έδειξε ανθεκτικότητα απέναντι στην πανδημία, παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί κρουσμάτων έφτασαν σε επίπεδα- ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρόλο όμως το τελευταίο κύμα της πανδημίας οδήγησε σε αυστηρότερους περιορισμούς που μείωσαν τις καταναλωτικές δαπάνες και δημιούρησαν επιπλέον προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η συνολική οικονομική δραστηριότητα συνεχίστηκε πιο ομαλά από ό,τι στα προηγούμενα κύματα. Η κύρια εξαίρεση είναι η Γερμανία, της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η πτώση των καταναλωτικών δαπανών και οι περιορισμοί της προσφοράς στη μεταποίηση επηρέασαν τη συνολική παραγωγή.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2021, με βάση εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένα τριμηνιαία στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,2% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.  Ωστόσο, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ΑΕΠ υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεωρήσεις.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,6% στο Ευρώζώνη και κατά 4,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Στο προηγούμενο τρίμηνο είχε καταγραφεί αύξηση 3,9% στην Ευρωζώνη και 4,1% στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει η Eurostat, μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η Ισπανία (+2,0%) κατέγραψε το υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (+1,6%) και τη Σουηδία (+1,4%). Μείωση καταγράφηκε στην Αυστρία (-2,2%), στη Γερμανία (-0,7%) και στη Λετονία (-0,1%). Σε ετήσια βάση, όλες οι χώρες κινήθηκαν ανοδικά.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις