ΠΟΕ: Αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης εμπορίου

Ιστορική στιγμή για τα δεδομένα της Παγκόσμιας Οικονομίας χαρακτηρίζεται η πρώτη συμφωνία στα χρονικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ύψους 1 τρις δολαρίων και 21 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, κατά τη διάρκειας της συνόδου στο Μπαλί της Ινδονησίας. Βεβαίως, η ελληνική αντιπροσωπεία αντί να ενισχυθεί σε αυτό το παγκόσμιο φόρουμ, υποεκπροσωπήθηκε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να διαθέσει 400 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να εφαρμόσουν τη συμφωνία μπαίνοντας βεβαίως πιο δυναμικά στις αγορές αυτές, οι βορειοευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Γκουχτ δήλωσε: "Σώσαμε τον ΠΟΕ χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μπαλί". "Νιώθω ανακούφιση γιατί σήμερα βλέπω τον ΠΟΕ να βγαίνει από το σκοτάδι και να επιστρέφει στην πολυμερή δράση", όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Η συμφωνία του Μπαλί , η πρώτη από τη δημιουργία του ΠΟΕ το 1995 θεωρείται ως  "ένα σημαντικό βήμα" προς την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος απελευθέρωσης του εμπορίου το οποίο ξεκίνησε μεν το 2001 στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, αλλά παρέμεινε μέχρι τώρα "νεκρό γράμμα". Διασώζει τον ΠΟΕ από το χείλος της αποτυχίας και αναμένεται να αναζωπυρώσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να μειώσει τα εμπόδια στο εμπόριο σε όλο τον κόσμο, μετά από 12 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία στον ΠΟΕ σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τη βελτίωση των όρων εμπορίου για τα φτωχότερα κράτη, τη μείωση της γραφειοκρατίας στα τελωνεία, τη «διευκόλυνση» στην πώληση αγαθών από διάφορες χώρες. Αφορά ακόμη την γενικότερη περαιτέρω μείωση των γεωργικών επιδοτήσεων, των δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα και γενικότερα των εμποδίων στο διεθνές εμπόριο υπηρεσιών.

Oι συνομιλίες κινδύνευσαν να ναυαγήσουν λόγω της έντονης διαφωνίας Ινδίας, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα των προστατευτικών πολιτικών, κυρίως στις επιδοτήσεις στα αγροτικά προϊόντα. Η συμφωνία επιτρέπει την Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, να συνεχίζουν να επιδοτούν τις καλλιέργειές τους, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για νομικές εμπλοκές, εφόσον η πρακτική αυτή δεν δημιουργεί στρεβλώσεις στο διεθνές εμπόριο.

Οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΠΟΕ διατηρούν το δικαίωμα να υποβάλουν καταγγελία, αν επιδοτούμενα αγαθά που πωλούνται στην παγκόσμια αγορά, συμπιέζουν τις τιμές ή προκαλούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό. Με βέτο απείλησε και η Κούβα, αν στη συμφωνία δεν περιλαμβανόταν η άρση του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη χώρα, ωστόσο την τελευταία στιγμή επήλθε συμβιβασμός.

Το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης χαιρέτισε δια του υφυπουργού Νότη  Μηταράκη τη συμφωνία, η οποία, κατά την άποψή του, « αποτελεί η διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, η οποία στηρίζει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιτρέπει την μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τις εξαγωγές και άρει περιττά εμπόδια. Τα αποτελέσματα της Συνόδου υπήρξαν, επίσης, επιτυχία τόσο για τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα, όσο ειδικότερα και για τις ελληνικές επιδιώξεις, αφού πετύχαμε και τους τρεις στόχους που είχαμε θέσει πριν αναχωρήσουμε. Παρά το μικρό μέγεθος της αποστολής μας, σε σχέση με τις αποστολές άλλων, ιδίου μεγέθους με εμάς χωρών, η ελληνική παρουσία υπήρξε συγκροτημένη και επιτυχημένη».  
 

Τα οφέλη για την ελληνική πλευρά, όπως τόνισε ήταν:
 1. Ως προς τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης: θέσαμε το θέμα της αναγνώρισης των ΠΟΠ και των ΠΓΕ τόσο με την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Συνόδου, όσο και με σειρά επαφών σε διμερές επίπεδο. Ως γνωστόν τα προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ είναι αναγνωρισμένα εντός ΕΕ αλλά δεν γίνονται αποδεκτά σε διεθνές επίπεδο, εκτός όπου επιβάλλονται με εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες.

2. Ως προς το ζήτημα των αδειών διέλευσης για τις οδικές μεταφορές (transit): Εξασφαλίστηκε η ισχύς των διμερών συμφωνιών, η οποία ήταν η θέση της Ελλάδας. Σχετικά υπήρξε, πέρα από το κείμενο του ΠΟΕ και ειδική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διασφαλίζουν τις Ελληνικές θέσεις.

3. Τέλος, ως προς τα ζητήματα που είχαν θέσει οι αναπτυσσόμενες και οι ελάχιστα ανεπτυγμένες χώρες και ειδικότερα ως προς το θέμα της δημιουργίας από μέρους τους αποθεμάτων τροφίμων, στο πλαίσιο προγραμμάτων επισιτιστικής ασφάλειας. Οι παραχωρήσεις στις οποίες προβήκαμε ως αναπτυγμένες χώρες συνοδεύτηκαν από ισχυρές δικλείδες ασφαλείας ότι τα, εν λόγω αποθέματα, δεν θα οδηγήσουν σε υπερπροσφορά και στρεβλώσεις της αγοράς. Πρόκειται για ρύθμιση που όλες οι πλευρές χαρακτήρισαν ισορροπημένη και δίκαιη».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις