Στήριξη των επιχειρήσεων που εξάγουν σε Ουκρανία και Ρωσία ζητεί ο ΣΕΒΕ
Στήριξη των επιχειρήσεων που εξάγουν σε Ουκρανία και Ρωσία ζητεί ο ΣΕΒΕ

Στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας που έχουν σημαντική δραστηριότητα σε Ουκρανία και Ρωσία, ζητά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος, χαρακτηρίζοντας «άκρως ανησυχητική» την κατάσταση στην Ουκρανία και τις τελευταίες εξελίξεις «ιδιαίτερα δυσοίωνες».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία και στη Ρωσία κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (338,6 εκατ. ευρώ και 206,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Ωστόσο, όπως υπογραμμίζε, «υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα-, οι οποίες έχουν σημαντική δραστηριότητα στις χώρες αυτές» και «οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας και πολύ περισσότερο της Δυτικής Μακεδονίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κλάδο της γούνας, θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες, γι’ αυτό και πρέπει να υποστηριχθούν από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μη χάσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα».

Σημειώνοντας ότι οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν γίνει ακόμη εμφανείς, καθώς «είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα», ο πρόεδρος του Συνδέσμου τονίζει ότι «τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν και θεωρείται δεδομένο ότι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, πληθωρισμός και ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις