Σταϊκούρας: Τέσσερις οι προκλήσεις για την Οικονομία από την κρίση στην Ουκρανία
Σταϊκούρας: Τέσσερις οι προκλήσεις για την Οικονομία από την κρίση στην Ουκρανία

Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σε λίγα 24ωρα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα καταδεικνύουν ότι το 2021 καλύφθηκε το σύνολο των απωλειών του 2020 από την πανδημία και η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο της εξόδου της, φέτος, από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, τόνισε, χθες, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα του Πρωτοχρονιάτικου δείπνου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στη Θεσσαλονίκη.

 

Ο Υπουργός επισήμανε, ωστόσο, τέσσερις πυλώνες αυξημένων αβεβαιοτήτων που προκύπτουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και τα spreads για την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε την εισβολή αυτή ως ανιστόρητη και απολύτως καταδικαστέα πράξη.

 

Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου, που θα χρηματοδοτήσει μέτρα στήριξης για το ράλι των τιμών της ενέργειας και άλλων βασικών προϊόντων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

 

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, είναι ευοίωνες, αλλά υπάρχουν επίσης αυξημένες αβεβαιότητες και μεγάλες προκλήσεις. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει πολύ μεγάλο κόστος για την ίδια τη Ρωσία, αλλά θα έχει κόστος και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, το κόστος εδράζεται:

 

  • Στην εξάρτιση που έχουμε από τη Ρωσία για εξαγωγές και εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων.
  • Στην αβεβαιότητα που θα υπάρξει για την Ελλάδα από τη μείωση της εμπιστοσύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι η χώρα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα.
  • Στην πιο σημαντική αβεβαιότητα που προκαλείται από την αύξηση του πληθωρισμού και η συρρίκνωση της ανάπτυξης, με βασικές πηγές τις τιμές της ενέργειας, των λιπασμάτων και των σιτηρών και την πορεία του τουρισμού.
  • Στο δημοσιονομικό κόστος από τη βοήθεια που θα παράσχει η Ευρώπη στην Ουκρανία και τους πόρους που θα διατεθούν για τους πρόσφυγες. Ήδη ή Ελλάδα έχει κινηθεί ανάλογα, ενώ πολλές χώρες αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε επίσης λόγο και για μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, εκφράζοντας πάντως αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί φέτος ο στόχος της εξόδου από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Παραδέχτηκε, δε, ότι υπάρχουν εκκρεμότητες για το 2023, όπως η μονιμοποίηση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, σημειώνοντας πως γι’ αυτό χρειάζεται η συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά τόνισε και ότι η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ μεταξύ άλλων κάλεσε το τραπεζικό σύστημα να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης για να βελτιώσει την πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και απηύθυνε μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων.

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, στο χαιρετισμό του, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία, δήλωσε ότι «τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, αφενός  μας  έχουν  σοκάρει ως  κοινωνία, αφετέρου μας προβληματίζουν, για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην Ευρώπη, όπως και στην παγκόσμια οικονομία».

 

Ο κ. Μαραγκός πρόσθεσε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή, οι σκέψεις μας είναι κοντά στο λαό της Ουκρανίας και ιδιαίτερα στους Έλληνες ομογενείς και στους συναδέλφους μας στο  Γερμανό-Ουκρανικό Επιμελητήριο».

 

Στο μεταξύ, απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον διαβεβαίωσε ότι «το Επιμελητήριο θα στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας σε υψηλό επίπεδο, ιδιαίτερα σε αυτή την  κρίσιμη περίοδο, που η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημική και τη ρωσο-ουκρανική κρίση».

 

Μιλώντας, ειδικότερα, για την αγορά ενέργειας, σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ανέδειξαν ακόμα περισσότερο το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης, λόγω της μεγάλης εξάρτησης που έχει από τη Ρωσία, αλλά και της έλλειψης υποδομών παραγωγής τροφοδότησης και αποθήκευσης ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά.

 

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Πράσινη Κυκλική Οικονομία με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάπτυξης συνεργειών στους τομείς εξοικονόμησης και αποθήκευσης ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης υδάτινων πόρων, απορριμμάτων και λυμάτων και της μετατροπής υγρών αποβλήτων σε ενέργεια, ανακύκλωσης, Waste to Energy και βιοενέργειας.

 

Όπως είπε, «η Γερμανία έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να συμμαχήσει με την Ελλάδα για την εκτέλεση εμβληματικών ενεργειακών έργων, αναδεικνύοντας τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε όλο το εύρος της ενεργειακής αγοράς, όπως οι ΑΠΕ, το φυσικό αέριο, τα εναλλακτικά καύσιμα και το υδρογόνο».

 

Τέλος, ο Γ΄ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Στέφανος Τζιρίτης, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα στη Β. Ελλάδα, τονίζοντας τον ενεργό ρόλο που έχουν οι εν λόγω περιοχές στον επενδυτικό χάρτη της χώρας ως υποψήφιο προορισμό νέων επιχειρηματικών κινήσεων.

 

Ωστόσο, χαρακτήρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα, την ολοκλήρωση έργων που αφορούν σε αναγκαίες υποδομές, όπως, μεταξύ άλλων, το λιμάνι, ο σιδηρόδρομος, τα κέντρα τεχνολογίας, τα βιομηχανικά πάρκα, το μετρό κι η αναμόρφωση της ΔΕΘ.

 

Ο κ. Τζιρίτης, πρόσθεσε ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και το Παράρτημα Β. Ελλάδος συνέχισε μέσα στο 2021, πάρα τις δύσκολες συνθήκες, την υλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού ενεργειών σύσφιγξης των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων και στις προθέσεις του είναι να επιμείνει ανάλογα και το 2022, ελπίζοντας ότι στο μεταξύ θα έχουν λήξει το ταχύτερο οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις