Μείωση των τιμών των καυσίμων σε Γαλλία και Ιταλία κατά 0,15 €/λίτρο
Μείωση των τιμών των καυσίμων σε Γαλλία και Ιταλία κατά 0,15 €/λίτρο

«Αυτή η κρίση θα έχει πολύ ευρύτερες συνέπειες, ιδίως λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών που προκαλεί», προειδοποιεί ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex.  

Οι ήδη αυξημένες τιμές του πετρελαίου από τα τέλη του 2021, «που αυξήθηκαν επιπλέον από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, απαιτούν να προχωρήσουμε περαιτέρω» ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex, παρουσιάζοντας, στις 16 Μαρτίου, ένα σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας. Ο αρχηγός της κυβέρνησης ανακοίνωνε, ότι, «από την 1η Απριλίου και για περίοδο 4 μηνών «έκπτωση καυσίμων» 15 λεπτών το λίτρο για μείωση της τιμής στην αντλία. Αυτή η έκπτωση θα αφορά όλους τους Γάλλους, στη μητροπολιτική επικράτεια και στα υπερπόντια εδάφη, ιδιώτες και όλους τους επαγγελματίες. Ειδικότερα, οι φορτηγατζήδες, τα ταξί και οι αγρότες θα μπορούν να επωφεληθούν από το μέτρο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους διανομείς να υπερβούν τη μείωση των 15 λεπτών.

«Η έκπτωση στα καύσιμα των 15 λεπτών πριν τον φόρο την 1η Απριλίου ισχύει και για το μη οδικό ντίζελ των αγροτών (GNR)» προσθέτει ο υπουργός Γεωργίας Julien Denormandie. Ο υπουργός Γεωργίας προσθέτει ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις θα είναι επίσης επιλέξιμες για ενίσχυση ως προς την κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. «Ένα σύστημα που θα ωφελήσει εταιρείες των οποίων οι δαπάνες για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 3% των δαπανών. Θα καλύψουμε το ήμισυ της πλεονάζουσας ενεργειακής δαπάνης, εντός των ορίων των απωλειών τους», επισημαίνει ο Julien Denormandie.

 

Αντιδράσεις της Ένωσης αγροτών

Μπροστά σε αυτές τις αναμενόμενες ανακοινώσεις, οι συνδικαλιστές των αγροτών δεν άργησαν να αντιδράσουν. «Για να αντιμετωπίσουμε ό,τι είναι πιο επείγον για ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την προσοχή που δίνεται στους τομείς της κτηνοτροφίας, τη μερική κάλυψη του πρόσθετου κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και την εξέταση των προβλημάτων ταμειακών ροών, τόσο για τα αγροκτήματα όσο και για τις επιχειρήσεις». δήλωσε ο Dominique Chargé, πρόεδρος της La Coopération Agricole, σε δελτίο τύπου. «Σε βραχυπρόθεσμα ζητήματα, η FNSEA χαιρετίζει την ενσωμάτωση του γεωργικού και του αγροδιατροφικού τομέα σε αυτό το σχέδιο» επιβεβαιώνει η ένωση, η οποία λυπάται που οι προτάσεις της δεν έγιναν δεκτές για «άμεση και ταχεία υποστήριξη για αντιστάθμιση της αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου ή του ηλεκτρικού ρεύματος».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η τιμή του πετρελαίου έχει διπλασιαστεί από ό,τι ήταν το 2019.

 

Άλλα στοιχεία του σχεδίου ανθεκτικότητας

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο ανθεκτικότητας περιλαμβάνει και άλλες συνιστώσες που αφορούν την οινοποιία, όπως η αναβολή των φόρων και των κοινωνικών επιβαρύνσεων: «η πρόσβαση θα διευκολυνθεί για τις προβληματικές εταιρείες λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας ή της απώλειας μεριδίων σε χώρες εξαγωγής. Για το σκοπό αυτό, θα μπορούν να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του DGFiP και του URSSAF, στις οποίες θα δοθούν οι αντίστοιχες οδηγίες», ανακοινώνει ο Jean Castex, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την υποστήριξη για εξαγωγές με την επέκταση του «ελέγχου ανάκτησης εξαγωγών και του ελέγχου International Volunteering in Business (VIE)». Θα κινητοποιήσουμε επίσης την ασφάλιση προοπτικής για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αναπροσανατολισμού ορισμένων εξαγωγών σε νέες αγορές, για την ανάπτυξη των εξαγωγικών προοπτικών των εταιρειών».

Αντιμέτωπος με τις προκλήσεις της προμήθειας λιπασμάτων από το φθινόπωρο του 2022, ο υπουργός Γεωργίας Julien Denormandie ανακοίνωσε «τη σύσταση ομάδας εργασίας για την εξασφάλιση εισαγόμενων πρώτων υλών και την παραγωγή λιπασμάτων στο έδαφος μας [με] την ανάπτυξη της χρήσης οργανικών λιπασμάτων».

 

Μείωση και στην Ιταλία

Μείωση επίσης της τάξης 15 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο, στην τιμή των καυσίμων, ανακοίνωσε και ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Roberto Gingolani, μείωση που καθίσταται δυνατή λόγω της αύξησης των εσόδων από τις εισπράξεις στον ΦΠΑ

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις