Moody's: Οι τιμές των λιπασμάτων θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το 2023
Moody's: Οι τιμές των λιπασμάτων θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το 2023

Οι τιμές των λιπασμάτων είναι πιθανό να παραμείνουν πάνω από το επίπεδο των 1.000 $/τόνο μέχρι το 2023 λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και των χαμηλότερων εξαγωγών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's.

Ωστόσο, το νέο περιβάλλον υψηλής τιμής για τα λιπάσματα είναι πιθανό να έχει διαφορετική επίδραση στους διάφορους παγκόσμιους παραγωγούς. Στη Βόρεια Αμερική (NA), οι εταιρείες λιπασμάτων αναμένεται να επωφεληθούν από την τεράστια προμήθεια φυσικού αερίου της χώρας, η οποία θα κρατήσει ένα καπάκι στο κόστος των εισροών.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, το κόστος αυτό θα είναι υψηλότερο και ορισμένοι παραγωγοί έχουν ήδη περιορίσει την παραγωγή αμμωνίας, για την οποία το φυσικό αέριο είναι η βασική πρώτη ύλη.

Τα υψηλά ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2021 από πολλά λιπάσματα αναμενόταν να ομαλοποιηθούν το 2022, όπως και σε πολλές άλλες πετροχημικές βιομηχανίες αργού και εξαρτώμενου από φυσικό αέριο, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο άσκησε περαιτέρω πίεση στις τιμές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να προκαλέσει «σημαντικές αυξήσεις» στις τιμές πώλησης λιπασμάτων καθώς και αυξημένη διεθνή ζήτηση καθώς η προσφορά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, βασικούς παγκόσμιους παραγωγούς, μειώνεται.

Ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέβαλε απαγόρευση στις εξαγωγές λιπασμάτων τουλάχιστον έως το τέλος του 2022.

Για άλλη μια φορά, οι παίκτες της Βόρειας Αμερικής – τόσο στη βιομηχανία λιπασμάτων όσο και στη χημική βιομηχανία – θα έχουν ένα πλεονέκτημα.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στους παραγωγούς χημικών της Βόρειας Αμερικής, επειδή καμία από τις δύο χώρες δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1% των εσόδων, των περιουσιακών στοιχείων και των πρώτων υλών των περισσότερων παραγωγών», δήλωσε ο Moody's.

«Αλλά οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας και η απώλεια των ρωσικών εξαγωγών θα αυξήσουν τις τιμές των εμπορευμάτων, επιδεινώνοντας το πληθωριστικό περιβάλλον και πιέζοντας ορισμένες αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους για τις εξειδικευμένες εταιρείες [χημικών] και τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες των περισσότερων εταιρειών».

Η Moody's είπε ότι μόνο οι τιμές για την ποτάσα και το φωσφορικό διαμμώνιο (DAP) θα πέσει κάτω από το όριο των 1.000 $/τόνο μέχρι το τέλος του 2023, σε βάση NOLA του Κόλπου των ΗΠΑ, και η αμμωνία θα ξεκινήσει το 2024 πάνω από αυτό το επίπεδο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις