Εκτιμήσεις τραπεζιτών για την αγροτική οικονομία
Εκτιμήσεις τραπεζιτών για την αγροτική οικονομία

Για τον Μάρτιο του 2021, ο RMI βρίσκεται στο 65,4. Αυτό είναι υψηλότερο από το 61,5 του Φεβρουαρίου. Ο δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 0 και 100 με ένδειξη 50 που αντιπροσωπεύει ουδέτερη ανάπτυξη και δημιουργείται από μια μηνιαία έρευνα διευθυντών τραπεζών σε αγροτικές περιοχές μιας περιοχής 10 κρατών που εξαρτάται από τη γεωργία ή/και την ενέργεια.

«Ένα κέρδος 25% στις τιμές των αγροτικών προϊόντων τους τελευταίους 12 μήνες, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σχεδόν-ρεκόρ και οι αυξανόμενες αγροτικές εξαγωγές στήριξαν την οικονομία της υπαίθρου», λέει ο Ernie Goss, πρόεδρος του Creighton's Heider College of Business.

Σε σύγκριση με το καθαρό αγροτικό εισόδημα του 2021:

  •     Το 42% των CEO των τραπεζών αναμένει υψηλότερο καθαρό αγροτικό εισόδημα το 2022
  •     Το 46% δεν αναμένει καμία αλλαγή
  •     Το 12% αναμένει πτώση του καθαρού αγροτικού εισοδήματος το 2022

«Οι τραπεζίτες είναι πολύ θετικοί στις τιμές των εμπορευμάτων - σιτηρών και ζώων», λέει ο Γκος. «Δεν είναι τόσο θετικοί στο κόστος, καθώς αναμένουν ότι το κόστος θα αυξηθεί δραματικά. Αλλά αναμένουν ότι τα έσοδα θα αυξηθούν ακόμη πιο δραματικά».

Ενώ η δανειακή δραστηριότητα έχει αυξηθεί, οι αγρότες φαίνεται να βρίσκονται σε καλή ταμειακή θέση, προσθέτει ο Γκος.

Παρά το αυξανόμενο κόστος των γεωργικών εισροών και τις παγκόσμιες εντάσεις, πάνω από το 96% των τραπεζιτών δήλωσαν ότι δεν είχαν αυστηροποιήσει τα πιστωτικά πρότυπα για τους αγρότες.

Ο δείκτης πωλήσεων αγροτικού εξοπλισμού Μαρτίου αυξήθηκε ελαφρά στο 72,2 από 72,0 τον Φεβρουάριο. Αυτός ήταν ο 16ος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης κινείται πάνω από τον αναπτυξιακό ουδέτερο. Οι αναγνώσεις τους τελευταίους μήνες είναι η ισχυρότερη σειρά μηνιαίων αναγνώσεων που έχουν καταγραφεί από την άνοιξη του 2011.

Περίπου το 28% των τραπεζιτών αναμένει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο καθαρό αγροτικό εισόδημα. Από τους τραπεζίτες που προβλέπουν αρνητικές επιπτώσεις, οι ζημίες αναμένεται να είναι υψηλότερες για τους κτηνοτρόφους παρά για τους παραγωγούς σιτηρών.

Ενώ ο πληθωρισμός, οι παγκόσμιες αναταραχές και οι υψηλές τιμές των καυσίμων αποτελούν αντίθετους άνεμους για την αγροτική οικονομία, ο Goss λέει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερα θετικά παρά αρνητικά.

Προσβλέποντας στο μέλλον, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη των τραπεζιτών, η οποία αντανακλά τις προσδοκίες των CEO της τράπεζας για την οικονομία μετά από έξι μήνες, ανέβηκε στο σταθερό 54 τον Μάρτιο, από 51,9 τον Φεβρουάριο.

Το RMI, το οποίο ξεκίνησε το 2005, αντιπροσωπεύει μια συνοπτική περιγραφή της οικονομίας των αγροτικών αγροτικών και ενεργειακών τμημάτων του έθνους. Επικεντρώνεται σε 200 αγροτικές κοινότητες με μέσο πληθυσμό 1.300 κατοίκους.

Ο δείκτης τιμών γεωργικής γης της περιοχής μειώθηκε στο 78 από το 78,8 του Φεβρουαρίου. Η μέτρηση του Μαρτίου αντιπροσώπευε τον 18ο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης κινήθηκε πάνω από τον αναπτυξιακό ουδέτερο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις