Σ.Αρναουτάκης: Δήμαρχοι Κρήτης, φέρτε προτάσεις για το νέο ΕΣΠΑ

 

 

Τα οδικά έργα κι η προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20 κυριάρχησαν ως θεματολογία σε ευρεία σύσκεψη φορέων του Λασιθίου υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη χθες στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετείχε σε διαδοχικές συναντήσεις στο Λασίθι, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη της περιοχής, Πελαγίας Πετράκη, περιφερειακών Συμβούλων, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Νίκου Ραπτάκη, του διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών Περιφέρειας Κρήτης Γιώργου Παπαδάκη, κι άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ.Αρναουτάκης τόνισε, ότι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέσα από αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία η Περιφέρεια Κρήτης έχει «πιάσει» ένα σημαντικό στόχο του ΕΣΠΑ που αφορά την απορρόφηση 102,5 εκ. ευρώ, όπως επίσης η απορρόφηση 70 εκ.  ευρώ από εθνικούς πόρους, αποπληρώνοντας όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες, χρήματα που «πέφτουν» στην πραγματική οικονομία του νησιού.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι «για το 2014 έχουμε προγραμματίσει να απορροφήσουμε περί τα 100 εκ. ευρώ που προέρχονται από Ευρωπαϊκούς πόρους, και άλλα 100 εκ. ευρώ για το 2015». Όπως είπε,  το 2014 ξεκινά η  υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) όπου ο νέος προγραμματισμός στηρίζεται στους αναπτυξιακούς πυλώνες της Κρήτης που είναι ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας και η «έξυπνη εξειδίκευση».

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μας, και εκτιμάμε ότι η Κρήτη θα είναι από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας που θα υποβάλλει πρόταση για το νέο ΕΣΠΑ, και έτσι θα μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε άμεσα». Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης «το 2014 θα εκτελούνται έργα χρηματοδοτούμενα τόσο από το απερχόμενο ΕΣΠΑ 2007-2013, όσο και από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Για το λόγο αυτό πρέπει να είναι σε εγρήγορση οι φορείς υλοποίησης των έργων, να έχουν ολοκληρωμένες μελέτες, να υποβάλλουν προτάσεις, όπως επίσης οι δήμοι του νησιού με τους οποίους έχουμε ξεκινήσει σειρά συναντήσεων για την απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Ανακοινώθηκε ότι σύντομα δημοπρατούνται δυο  έργα, το ένα είναι η βελτίωση του δρόμου από Παχιά Άμμο προς Σητεία, και το δεύτερο η τοποθέτηση προστατευτικών στηθαίων ασφαλείας, με συνολικό προϋπολογισμό –και για τα δυο έργα- 3 εκ. ευρώ.

Υπάρχει επίσης, προετοιμασία για τις παρεμβάσεις στο επαρχιακό δίκτυο συνολικού προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, έργο που θα δημοπρατηθεί εντός του επόμενου διμήνου.

Για την παράκαμψη της Ελούντας, ο κ.Αρναουτάκης ανέφερε ότι υπάρχουν εμπλοκές από φορείς και πολίτες που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας. «Περιμένουμε την τελική απόφαση της Δικαιοσύνης, η χρηματοδότηση υπάρχει για την ολοκλήρωση του έργου όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια νέα επαναδημοπράτηση, εάν δεν λυθούν οι δικαστικές εκκρεμότητες».

Αναφερόμενος στην οδική παράκαμψη στον Κουτσουρά είπε ότι  «πληρώσαμε από δικά μας έσοδα 880.000 ευρώ ενώ αυτή την περίοδο πληρώνονται κι άλλα χρήματα στους δικαιούχους των αποζημιώσεων. Επίσης, γίνεται και ένα άλλο έργο για την ολοκλήρωση της παράκαμψης Κουτσουρά, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, κι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2014».


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις