Κατατέθηκε η τροπολογία για την αύξηση κατά 5 λεπτά σε είδη καπνού

 

Αρχικά είχε κατατεθεί την προηγούμενη εβδομάδα, όμως απεσύρθη άμεσα καθώς δεν είχαν συμπεριληφθεί στο μέτρο οι σχετικές αυξήσεις σε πούρα και πουράκια.

Έτσι πλέον αναμένονται έσοδα περίπου 50,7 εκατ ευρώ, από τα 48 που προβλέπονταν αρχικά. Αυτό το ποσό είναι το ισοδύναμο μέτρο για τη μη εφαρμογή του εισιτηρίου των 25 ευρώ για εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε ότι έχει να κάνει με τα πούρα και τα πουράκια, προβλέπεται αύξηση του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποσοστό 35% επί της κατά χιλιόγραμμο τιμής λιανικής πώλησής τους, από 34% που ίσχυε έως χθες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε συσκευασία πούρων με τιμή λιανικής 100 ευρώ επέρχεται αύξηση του ΕΦΚ κατά ένα ευρώ.

Αντίστοιχα, με την τροπολογία αυξάνεται το ποσό του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα, δηλαδή ανά 1.000 τεμάχια, τσιγάρων και αντίστοιχα το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα. Με αυτό τον τρόπο, όπως εξηγείται στο κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης, επέρχεται επιβάρυνση πέντε λεπτών του ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων των 20 τεμαχίων.

Επίσης, αυξάνεται ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στον λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων και στα άλλα καπνά για κάπνισμα από τα 153 στα 156,7 ευρώ ανά χιλιοστόγραμμο βάρους στα οποία έρχεται επιβάρυνση εφτά λεπτών του ευρώ ανά συσκευασία 20 γραμμαρίων.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις