Καλπάζει η ακρίβεια, ανησυχία για ελλείψεις
Καλπάζει η ακρίβεια, ανησυχία για ελλείψεις

Η έκρηξη των τιμών σε ενέργεια και ζωοτροφές προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς που μιλούν για σημαντικές αυξήσεις στα τρόφιμα ενώ εκπέμπουν προειδοποίηση για τυχόν ελλείψεις αγαθών.

Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη, κάποιοι φτάνουν στο σημείο να βάλουν λουκέτο στις μονάδες τους.

Όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open o Πρόεδρος Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, «οι τιμές έχουν αυξηθεί 100%, σχεδόν σε όλες τις ζωοτροφές. Οι τιμές του παραγωγού έχουν αυξηθεί αλλά όχι τόσο, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν την αύξηση στο κόστος παραγωγής».

Οι επαγγελματίες του χώρου προαναγγέλλουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που φτάνουν στο ράφι, αλλά και ελλείψεις σε ελληνικό κρέας και γαλακτοκομικά. «Κάποια γάλατα τα οποία δεν είναι καν ελληνικά έχουν 2.20 – 2.30 €. Τρία ευρώ εννοούμε στο ράφι», σημειώνει ο Αντιπρόεδρος Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Πάτρας, Παναγιώτης Λαλιώτης.

Το εκρηκτικό μείγμα ενεργειακής κρίσης και εκτίναξης τιμών προκαλεί αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ ενώ από εκεί περνούν και στον κλάδο της εστίασης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Real News της Κυριακής θα αυξηθούν οι τιμές σε 35 βασικές κατηγορίες προϊόντων. Οι νέες αυξήσεις αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που διαθέτουν στις αποθήκες τους.

Ενδεικτικά μερικά από τα προϊόντα των οποίων οι τιμές θα αυξηθούν είναι:

 
 

- φυσικοί χυμοί έως 16%
- κατεψυγμένα ψάρια έως 15%
- τυριά έως 13%
- ρύζι έως10%
- ζυμαρικά έως 9%
- γάλα εβαπορέ 8%
-ελληνικός καφες 6%
- ελαιόλαδο 5%
- κρέας 3-5%

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις