Παραγραφή χρεών στον ΕΦΚΑ ανοίγει τον δρόμο της συνταξιοδότησης σε αγρότες
Παραγραφή χρεών στον ΕΦΚΑ ανοίγει τον δρόμο της συνταξιοδότησης σε αγρότες

Ξεμπλοκάρεται η συνταξιοδότηση για χιλιάδες αγρότες με μη βεβαιωμένα χρέη στον ΕΦΚΑ καθώς προωθείται ρύθμιση για παραγραφή ασφαλιστικών οφειλών πριν το 2012, εφόσον το εναπομείναν χρέος δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ.

Με τη ρύθμιση μειώνεται ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ για να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές σε 10 χρόνια, από 20 χρόνια που είναι σήμερα. Εάν η απαίτηση δεν βεβαιωθεί (αναζητηθεί) μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, παραγράφεται.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η ενιαία 20ετία για την παραγραφή των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ, που είχε θεσπιστεί με το «νόμο Κατρούγκαλου», είναι υπερβολικός χρόνος και αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, με το ανώτατο δικαστήριο να θέτει την δεκαετία ως εύλογο χρόνο παραγραφής.

Μάλιστα το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί θα αξιοποιηθεί για την πληρωμή των οφειλών των δόσεων μετά το 2012.

Οι ασφαλισμένοι οφειλέτες θα μπορούν να τύχουν παραγραφής των παλαιών οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ, χάνοντας όμως αντίστοιχα ασφαλιστικό χρόνο και συνεπώς λαμβάνοντας μικρότερες συντάξεις.

Οι ρυθμίσεις προβλέπονται σε νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Εργασίας «Ρυθμίσεις εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος» που θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις