Η τιμή της ενέργειας συμπαρασύρει τον πληθωρισμό στη Ευρώπη

Την «ανηφόρα» συνεχίζουν να τραβούν οι τιμές της ενέργειας συμπαρασύροντας το κόστος των τροφών, του καπνού, του αλκοόλ κ.α. αναγκάζοντας τους καταναλωτές να βάλουν «βαθιά» το χέρι στην τσέπη για να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

Αύξηση κατά σχεδόν 42% καταγράφηκε από την αρχή του χρόνου στις τιμές ενέργειας ανεβάζοντας τον πληθωρισμό στο 10,7% τον Οκτώβριο, από 9,9% που ήταν το Σεπτέμβριο σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.  

Αντίστοιχα, το κόστος των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε περισσότερο από 13%.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στη Ευρώπη συνεχίζει το ξέφρενο ράλι καθώς στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης, ανήλθε στο 11,6%. Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, τη Γαλλία ο πληθωρισμός έφτασε στο 7,1% ενώ στην Ιταλία «εκτοξεύθηκε» στο 12,8%. Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, τις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο ανήλθε στο 8,2%.  

Ισχνή ανάπτυξη 0,2% κατέγραψε η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο, οι προβλέψεις παραμένουν δυσοίωνες καθώς οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η τιμή της ενέργειας θα «βυθίσει» σε ύφεση την οικονομία της Ευρώπης.

 

Κύριος λόγος η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τη μικρή αποκλιμάκωση που καταγράφηκε τον περασμένο Αύγουστο, αφαιρώντας ολοένα και περισσότερο εισόδημα από τις τσέπες των Ευρωπαίων. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις