ΕΤΕπ: Σε προ κόβιντ επίπεδα οι πωλήσεις σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιριών της Ε.Ε.

Οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ανταποκριθεί στις προκλήσεις της πανδημίας καλύτερα από το αναμενόμενο καθώς το 84% από αυτές αναμένουν ότι το την τρέχουσα χρονιά οι πωλήσεις τους θα επανέλθουν τουλάχιστον στα επίπεδα που ήταν πριν από την Covid, σύμφωνα με την έβδομη έκδοση της Έρευνας Επενδύσεων της ΕΤΕπ, η οποία εξετάζει τις επενδυτικές αποφάσεις και τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ricardo Mourinho Félix «η ταχεία και φιλόδοξη απάντηση μέσω μιας πολιτικής αντιμετώπισης της COVID-19 βοήθησε τις επιχειρήσεις της ΕΕ στις πιο δύσκολες στιγμές».

Και πρόσθεσε «στο ξεκίνημα της πανδημίας, ο Όμιλος ΕΤΕπ άρχισε γρήγορα να διοχετεύει χρηματοδότηση σε εταιρείες που επλήγησαν από την κρίση. Εν όψει των νέων προκλήσεων που αναδύονται φέτος, η ΕΤΕπ βοηθά τις επιχειρήσεις της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο εμπόριο. Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας, σχεδιάζουμε να κινητοποιήσουμε έως και 115 δισεκατομμύρια ευρώ νέων επενδύσεων έως το 2027 για να υποστηρίξουμε το σχέδιο REPowerEU με στόχο την διαφοροποίηση των πηγών ασφαλούς ενέργειας, την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης».

Εν όψει των νέων κραδασμών που παρουσιάζονται το 2022, οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμούν ότι η διαθεσιμότητα εξωτερικής χρηματοδότησης χειροτερεύει βραχυπρόθεσμα. Οι προοπτικές για τη διαθεσιμότητα εσωτερικής χρηματοδότησης για επενδύσεις έχουν επίσης επιδεινωθεί έντονα. Το μερίδιο των επιχειρήσεων που έχουν χρηματοοικονομικούς περιορισμούς έχει επίσης αρχίσει να αυξάνεται (6,2% το 2022 έναντι 4,7% το 2021).

 

Ωστόσο, συνεχίζουν να πρωτοστατούν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής σε σύγκριση με τις εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 88% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και περισσότερες από τις μισές εταιρείες της ΕΕ έχουν ήδη επενδύσει σε δράσεις για το κλίμα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις