Κόκκινα δάνεια: Αντιμέτωποι με κατασχέσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι των Τρικάλων και όλης της χώρας
Αντιμέτωποι με κατασχέσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι των Τρικάλων και όλης της χώρας

Στο θέμα των κατασχέσεων με τις οποίες απειλούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Τρικάλων κι όλης της χώρας στέκεται η Συντονιστική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Δήμου Τρικκαίων και ο γραμματέας συντονιστής, Θανάσης Μπαταγιάννης.

Ο κ. Μπαταγιάννης κάνει λόγο για επιθετικές πρακτικές είσπραξης «κόκκινων» δανείων, που θα οδηγήσουν σύντομα σε κατασχέσεις αγροτικής γης.

Πρόκειται για άτοκα δάνεια που είχε χορηγήσει η Αγροτική Τράπεζα το 2008, η οποία ως γνωστόν έκλεισε το 2012 και χωρίστηκε στο υγιές τμήμα (αγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς ), ενώ το μη υγιές τέθηκε σε εκκαθάριση και τη διαχείρισή του ανέλαβε η ξένη εταιρεία PQH. Σ΄ αυτό το (μη υγιές) κομμάτι περιλαμβάνονται και τα εν λόγω άτοκα δάνεια των αγροτών για τα οποία η Τράπεζα Πειραιώς δεν έδινε καμία ενημέρωση στους δανειολήπτες (δεν τα διαχειρίζονταν η ίδια ) και τώρα η ξένη εταιρεία που ανέλαβε την εκκαθάριση της ΑΤΕ, στέλνει εξώδικα απαιτώντας όχι μόνο το αρχικό κεφάλαιο αλλά και πανωτόκια από συνεχείς αναπροσαρμογές, χωρίς ενημέρωση των δανειοληπτών ένα δάνειο αρχικού κεφαλαίου 10.000 ευρώ μπορεί να φτάσει με τους τόκους στα 30.000 Ευρώ

Να σημειωθεί ότι οι αγρότες δε ζητούν να χαριστούν τα δάνειά τους, αλλά να πληρώσουν το αρχικό κεφάλαιο σε δόσεις συν μια μικρή επιβάρυνση τόκων – όχι όμως το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου – , μια λογική απαίτηση σε μια εποχή που το αγροτικό εισόδημα πλήττεται από αυξημένο κόστος ενέργειας, μειωμένες τιμές αγροτικών προϊόντων και τις κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων, οι οποίες συμψηφίζονται με οφειλές στο Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τραπεζικά ιδρύματα παρά το ακατάσχετο των λογαριασμών μέχρι 7.500 Ευρώ ή πάνω από 1.250 Ευρώ το μήνα που ισχύσει για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

H Kοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το δικαίωμα προαίρεσης στην αγορά του δανείου του και την αποπληρωμή του με ρύθμιση διάρκειας μέχρι 35 χρόνια. Η τράπεζα οφείλει να απευθύνει πρόσκληση στον δανειολήπτη πριν την πώληση του δανείου σε ιδιωτικό fund, ενώ το επιτόκιο της ρύθμισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το παρεμβατικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντ. Τράπεζας συν 1,20 %. Ιδιαίτερα για τους αγρότες – κτηνοτρόφους η τροπολογία στο άρθρο 3 δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη να προσφύγει στο δικαστήριο και να ζητήσει εξαίρεση της ρευστοποίησης ( κατάσχεσης ) της αγροτικής περιουσίας, ώστε να μπορεί να εξασκεί το αγροτικό επάγγελμα και να διαφυλάξει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τον ίδιο και την οικογένειά του. Τυχόν κατάσχεση της αγροτικής περιουσίας, αποκλείει τον αγρότη από την άσκηση του μοναδικού επαγγέλματος, που είναι το μόνο που γνωρίζει και μπορεί να εξασκήσει καταδικάζοντας τον μαζί με την οικογένειά του σε απόγνωση και φτωχοποίηση.

Η Συντονιστική Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Δήμου Τρικκαίων καλεί την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να υπερψηφίσουν την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

Κλείνοντας επισημαίνει ότι το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον Νόμο 3869/2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων δανειοληπτών («Νόμος Κατσέλη» ). 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, νόμο 4592/2019, ενώ το 2020 η Κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί οριστικά το «νόμο Κατσέλη» με το νέο πτωχευτικό νόμο αφήνοντας τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες στις αρπακτικές διαθέσεις των ιδιωτικών funds.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις